eritrese statushouders elshof vertrekken

Problemen bij opvang
De statushouders waren teleurgesteld over het feit dat zij niet direct een eigen woning kregen en het feit dat de school in het buitengebied staat. “Het zijn jonge mensen die in de verwachting leefden dat ze naar een stad zouden gaan of in ieder geval naar een plek die wat minder afgelegen zou zijn”, laat de gemeente weten. 

Daarnaast waren de begeleiding en opvanglocatie de eerste dagen niet optimaal en was niet direct duidelijk wanneer ze zouden doorstromen naar een reguliere woning. De gemeente heeft binnen een week na aankomst een locatiemanager aangesteld en aanpassingen gedaan in het gebouw.

Toekomst opvanglocatie afhankelijk van uitkomsten evaluatie
Na het vertrek van de groep komt er een ‘time-out’. Deze tijd gebruikt de gemeente Olst-Wijhe om de opvang samen met de inwoners en vrijwilligers van de Elshof te evalueren. Op basis van de uitkomsten van de evaluatie wordt besloten of de school op de Elshof een opvanglocatie blijft.

Toekomstige statushouders krijgen vooraf bezoek in AZC
De gemeente Olst-Wijhe heeft naast de Elshofschool twee andere tijdelijke GVA-opvanglocaties: ’t Zwervel in Wijhe (maximaal 5 personen) en De Bron in Olst (maximaal 10 personen). Dit Gemeentelijk VersnellingsArrangement moet ervoor zorgen dat AZC’s sneller leegstromen en de statushouders kunnen door deze regeling sneller starten met de integratie in hun nieuwe woonplaats.

Na de ervaringen op de Elshof heeft Olst-Wijhe haar werkwijze gewijzigd bij toekomstige statushouders. Als bij ’t Zwervel of bij De Bron plekken vrijkomen dan bezoekt de gemeente de toekomstige statushouders vooraf in het AZC. Tijdens die gesprekken krijgt de statushouder informatie over de locatie, zodat hij/zij weet wat hij kan verwachten op de locatie en in de begeleiding.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.