corso nieuwe oogst nog een keer in beeld

We leggen de Evolution of Farming nog even uit hieronder. En we geven uitgebreid tekst en uitleg bij de modeshow. En natuurlijk hebben we de foto’s nog. Yvonne Tuten won de Fashion Award. Susan Nab de talent award. 

De Oogstkoningin reikte de Fashion Award uit (gemaakt door Atelier Aventurijn Zozijn).
Jurylid Ellen ter Haar van INMind overhandigde aan alle ontwerpers een FashionCheque.
Ellen ter Haar als modekenner en de Oogstkoningin, hofdames en begeleidingsteam vormden het juryteam.

Evolution of Farming
Wie zaait zal oogsten. Maar voordat men kan zaaien zal eerst het land bewerkt moeten worden. Wie zorgt daarvoor?

Het idee
Evolution of Farming laat in chronologische volgorde zien hoe het boeren zich ontwikkeld heeft. Daarbij ligt de nadruk op de landbewerkers. In een rijdende kunstinstallatie kijken we naar het verleden het heden en de nabije toekomst. Deze driesprong wordt gesymboliseerd door het paard, de tractor en de robot.

De uitwerking
Een paard van staal, geïnspireerd door kunstenaar Theo Jansen, die zijn creaties door de wind laat voortbewegen. Maar dit stalen ros wordt aangedreven door een oldtimer Case SC uit 1948. Paarden op tractorkracht, die vervolgens de toekomst, de robot vooruit trekken. Voor dit laatste bouwwerk is een oude 4-elements hooischudder als basis gebruikt. Het roboticagedeelte maakt van mais popcorn. De rijdende kunstinstallatie is een samenspel van technische vernuft, een uitgesproken verschijningsvorm en boerenverstand. Dit alles is ontstaan door een prachtige samenwerking tussen vrijwilligers en professionals.

Korte samenvatting
Paarden op tractorkracht. Een rijdende kunstinstallatie, die de ontwikkeling van de landbewerkers in chronologische volgorde verbeeld. Stalen paarden gebaseerd op de theorie van kunstenaar Theo Jansen, een oldtimer Case SC uit 1948 en robotica vertalen het verleden, heden en de nabije toekomst.   

Ontwerpers: Christian Heethaar en Ronald Jonkman
Bouwers: Joost Reehuis, Lammert Visser, Joop Smit, Gerlant Zielman (ook bestuurder), Daan Zielman, Margo Zielman, Harrie Reehuis
Adviseurs: Bas Jansen en Herman van der Weerd

Stöppelhaene Secret Fashion  
Geïnspireerd door de Victoria Secret Show en Doutzen Kroes. Prachtige modellen in diverse bijzondere creaties gemaakt van natuurlijke producten. Stuk voor stuk zijn de erwten, bonen en pitten aangebracht door de ontwerpers.

Zonnejurk
Ontwerper: Julia Albers (student Cibap)
Materiaalgebruik: Ik heb gebruik gemaakt van pompoen pitten, zonnebloem pitten en erwten en ik heb deze 1 voor 1 opgeplakt.
Model: Romee de Dalie

Inside the lines 
Ontwerpers: Marjolein Siem en Julia Albers  (studenten Cibap)
Materiaalgebruik: Voornamelijk witte zonnebloempitten, spliterwten en gewone groene erwten
Model: Kaylee Kievitsbosch

‘Bloemenfeest”
Ontwerper: Annemiek Meinster (Docent Cibap)
Materiaalgebruik: Diverse soorten bonen, stukjes stof (katoen) en alles bevestigd met een lijmpistool.
Model: Dieke Koerhuis

Colourfull Hairdress
Ontwerpers: Team Ami Kappers Raalte
Materiaalgebruik: Verschillende zaadjes, schapenwol geverfd met haarverf, veren en spikkels. Bevestigd met lijm & Haarlak
Bijzonderheden:  We hebben allemaal in stukje van onze eigen creativiteit in de jurk gestopt. Zo kwam bijvoorbeeld Yvonne met het idee om de schoenen met spikkels te beplakken en Thirza en Savannah met het idee om kleuren te mengen om zo nog meer kleuren op de jurk te creëren.
Model: Lindsy Maatman

Angels in the sunflowers
Ontwerper: Susan Nab 10 jaar oud
Materiaalgebruik: Rogge ,haver, zwarte bonen, aduki bonen, maanzaad, mais, groene linzen, vogelzaad, gemaalde rijst, en de rest van de namen weet ik niet. Ik heb de rogge en haver op de jurk bevestigt met een lijm pistool en de zaden met houtlijm. Op de tas heb ik de bloem ook gemaakt met het lijm pistool de Zonnebril ook.
Bijzonderheden: Mijn inspiratiebron kwam van de afbeelding op de website want daar was een jurk gevlochten van rogge en de boven kant door de jurk van Cibap leerling Julia. ik heb er zo’n drie weken over gedaan.
Naam model: Susan Nab

Het Sallandse Landschap
Ontwerper: Yvonne Tuten-Schlepers
Materiaalgebruik: Heb bewust gekozen om alleen 100% oogstzaden te gebruiken. Dat betekent groene mung bonen, red-kidney bonen, zwart boontje, mais, rode en witte quinoa.Het geheel is alleen gelijmd op basis van de houtlijm die gebruikt wordt voor o.a. straatversiering en de wagenbouwers.
Bijzonderheden: Het geheel beeld eigenlijk het Sallandse coulisse landschap uit, diverse velden die wisselen van grootte, kleur en vorm. Wel is bewust in het warme kleurenpallet gebleven, dus geen grijs of wit gebruikt. Het ontwerp moest gedurende het proces enkele malen aangepast worden i.v.m. het grote gewicht van de bonen op de rok.
Model: Deze jurk deed zonder model Yvonne Tuten mee omdat de zoon van Yvonne op weg naar de optocht een ongeluk kreeg. De jurk wordt in de praalwagentent geshowd op een paspop.

Gestrikt voor de fashion
Naam van de creatie is gestrikt voor de fashion, een nieuwe item in de Stöppelhaene oogstcorso waarvan ik enthousiast werd, om hier aan deel te nemen. En op de jurk aan de achterzijde is een strik verwerkt. Vandaar de naam keuze.
Ontwerper: Wilma Tuten
Materiaalgebruik: groene erwten 2 kg, witte bonen 750 gr, milet +/- 200 gr, quinoa  2 kg, mung boon, haver, rogge, De zaden en bonen zijn beplakt met houtlijm, de haver met draad bevestigd en verstevigd met lijm en de rogge is ook met lijm bevestigd.
Bijzonderheden: Al voor het plakken begon veel plezier gehad met het zoeken naar een basis en in dit geval een trouwjurk voor een klein prijsje. Waar het originele prijskaartje  nog aanhing van €1499,00 en voor €40,00 heb kunnen kopen en waarvan  €20,00 ook nog geschonken werd aan een project in Kenia.

De basis is een trouwjurk, gedeeltelijk vermaakt. Op een proefstukje gestart met een aantal kleuren bonen/zaden. En begonnen met een gedeelte van de contouren van het bovenstukje te volgen. De rok is gedurende het proces van het plakken bedacht en dit kon zelf nog met de dag veranderen. Het idee was eerst om de gehele rok met maisblad te beleggen en dit is in gedachte wel 10 keer veranderd. En uiteindelijk is alles met zaad en bonen beplakt!
Model: Wilma Tuten

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.