carolien boerkini

Het thema bijna volledige badkleding bedekking, de boerkini is redelijk langs me heen gegaan, tot deze vakantie. 

Wat ik begrijp is dat moslimvrouwen over het algemeen ervoor kiezen hun lichaam te bedekken om andere mensen / mannen niet tot seksuele gedachten of handelingen te verleiden. Dit is hen vanuit hun geloof geadviseerd. De boerkini is bedacht door een Australische zakenvrouw die wilde dat zijzelf en andere moslima op hun manier mee konden doen aan het vrije strand en zwembad leven. Ik zag en ervoer deze zomer de blijdschap van veel van de vrouwen in boerkini die net als wij intens genoten van de golven van de zee en (de glijbanen van) het zwembad. Het zag eruit als een enorme bevrijding. Ook zag ik het rechttrekken van de badkleding, het zorgen dat het haar netjes blijft zitten (in dit geval onder de kapjes) en het rondkijken naar reacties van andere mensen. Ik vond de boerkini sexy en modieus. Veelal donkere badkleding met moderne kleurrijke nuances die –zeker als het nat is- de vormen van een vrouw zeer goed doen uitkomen. Omdat niet alles te zien is, kunnen de toeschouwers er ook nog van alles bij gaan bedenken. Het gaf me verwarring, wat willen deze moslima nu? Willen ze vroom of sexy zijn? Westers of niet Westers? Bescheiden of brutaal?

Een groepje moslima werden aangesproken door een vrouwelijke manager van het hotel. Twee dames droegen een boerkini, een dame droeg een bikini met daarover heen gewone kleding. In dit zwembad is badkleding verplicht. De dame was brutaal naar de manager. Mannen kwamen erbij, deze reageerden boos. Het gaf consternatie in de groep moslims. Het gaf gespreksstof in ‘onze’ groep Nederlanders. Deze moslima dame zwom een kwartier later weer in bikini.

Er zijn veranderingen gaande. Deze lijkt ten gunste van de innerlijke vrijheid van vrouwelijke moslims.

Reageer gerust;info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.