burgemeester dadema opent vrijdag hofstedehuis in raalte

In ruime appartementen wordt mensen met dementie, alzheimer of een andere vorm van geheugenverlies een veilige en vertrouwde omgeving geboden, dicht bij familie en vrienden en begeleid door 24-uurs professionele zorg. Dagelijks worden er activiteiten georganiseerd, afgestemd op de behoeften en interesses van de bewoners. De zorg is ondersteunend aan welzijn, waarbij uitgegaan wordt van mogelijkheden in plaats van de beperkingen.

Nu al verliefd
“Ik ben nu al verliefd op dit schoolgebouw. Zo authentiek en ook zo centraal in het Raalte, je loopt zo het centrum van het dorp in,” zo zegt Juliette Visch die afgelopen maanden als ‘opstartmanager’ voor Dagelijks Leven in Raalte werkte. Pauline Achtereekte is de locatiemanager. “Ik vind dit een echte aanvulling voor Raalte op de bestaande voorzieningen. En zeker geen concurrentie. Het is mooi ruim opgezet en het biedt mensen extra keuzevrijheid als ze thuis niet meer kunnen wonen. En het is voor iedereen betaalbaar, ook als je alleen AOW hebt. Hier zou ik mijn ouders durven laten wonen, dat gaf voor mij de doorslag om naar deze functie over te stappen nadat ik vele jaren bij de Hartkamp heb gewerkt.”

Plaats voor 20 mensen
Het Hofstedehuis, genoemd naar de vroegere havezate Hofstede aan de andere kant van de Zwolseweg, biedt aan ongeveer 20 mensen een gemiddeld 25 tot 30 vierkante meter zit/slaapkamer. De studio’s kunnen naar eigen wens worden ingericht. Het gaat om mensen die door dementie (waaronder Alzheimer) of ernstige geheugenproblemen door bijvoorbeeld Korsakov niet meer zelfstandig kunnen wonen. Daarnaast zijn er twee gezamenlijke zitkamers, een logeerkamer en een grote gezamenlijke keuken. Buiten is het vroegere schoolplein omgetoverd tot een sfeervolle tuin.

Zoveel mogelijk regie over eigen leven
Een team van medewerkers uit allerlei disciplines, van verpleegkundigen tot activiteitenbegeleidsters en van de kok tot huishoudelijk medewerkers zorgt 7 dagen per week en 24 uur per dag voor de bewoners. “We hebben als uitgangspunt dat de bewoners zoveel mogelijk zelf de regie houden over hun leven,” zo omschrijft Juliette het uitgangspunt van Dagelijks Leven. “De naam Dagelijks Leven omschrijft dat heel goed. We kijken vooral naar wat de mensen nog wel kunnen. Is iemand heel handig, laat hem dan lekker iets repareren. Of we gaan gezamenlijk aardappelen schillen en samen met de kok het eten klaarmaken. Een activiteitenbegeleidster zal allerlei zaken gaan opzetten. Het oogstcorso van Stoppelhaene, dat is net na de officiële opening. Daar wandelen we zo heen vanaf het Hofstedehuis,” zo zegt de ‘opstartmanager’.

Steeds meer jongere dementerenden
De groep mensen die dementie krijgt, groeit snel in Nederland en daarmee ook de behoefte aan deze woonvorm die ergens tussen het wonen thuis en opname in een verpleegtehuis staat. Er is wel een medische indicatie nodig, ZZP 5 (Zorg Zwaarte Pakket) in het zorgjargon. “Je ziet in het algemeen dat mensen die een partner hebben, langer thuis kunnen blijven wonen dan alleenstaanden, dat is ook logisch. Bij de bewoners van onze andere wooncomplexen gaat het om mensen van 40 tot 100 jaar, maar er komen steeds meer relatief jongeren, ” zo weet Juliette.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.