Home / archiefcentraal / zonnepanelenpark in heeten komt er ondanks kritiek

zonnepanelenpark in heeten komt er ondanks kritiek

Het Energiepark Heeten moet verrijzen op het terrein aan de Johannalaan 39 in Heeten. Naast de zonnepanelen komt er ook een techniekgebouw. Om dit alles heen wordt een hekwerk geplaatst en er komt een informatiebord te staan.

De raad van de gemeente Raalte besloot op 22 september 2015 in principe in te stemmen met de realisatie van het energiepark. Op basis van dit besluit is het plan verder uitgewerkt en heeft dit geleid tot een aanvraag omgevingsvergunning.

Geluid, uitzicht en vandalisme
Het plan kwam ter inzage te liggen en in die periode werden door vijf partijen zienswijzen ingediend, onder meer door buurtbewoners. Het zonnepanelenpark zou mogelijk hoogfrequent geluid produceren met gevolgen voor kleine kinderen of huisdieren, het zou een ideale hangplek zijn en zo zorgen voor overlast, omliggende woningen zouden minder waard worden en het park zou zorgen voor horizonvervuiling.

Ook LTO Salland mengde zich in de discussie met een zienswijze. De organisatie zegt niet te kunnen instemmen met zonnepanele op agrarisch bestemde cultuurgrond. “De bodem bedekken met zonnepanelen, maakt dat planten nauwelijks meer kunnen groeien”, gaf LTO te kennen. Door dergelijk ‘verdringingsaspecten’ is een dergelijk park volgens de organisatie dan ook niet duurzaam. Als alternatief noemt LTO daken op woningen en agrarische- en industriële bedrijfsgebouwen.

Asbest
Het college geeft echter geen gehoor aan de kritiek en stelt voor het terrein klaar te maken voor de komst van het zonnepark. Dat heeft nog wel wat voeten in de aarde, want er bleek tijdens aanvullend bodemonderzoek sprake te zijn van asbestverontreiniging. Daarom wordt voorgesteld de locatie te saneren. Kosten daarvoor worden geschat tussen de 10.000 en 12.000 euro. Het college maakt een budget van 15.000 euro vrij.

De gevraagde omgevingsvergunning kan nu worden verleend. Tegenstanders kunnen de besluitvorming nog aanvechten via de rechter.

Financiering
De omgevingsvergunning is voor Energie Coöperatie Endona een belangrijke stap om de benodigde financiering te krijgen voor het energiepark. De komende maanden richt zij zich daar met name op. Ook worden de technische details van het park verder uitgewerkt.

Planning is om in het tweede kwartaal van 2017 te starten met de daadwerkelijke realisatie van het energiepark. Inwoners van Heeten en omgeving kunnen binnenkort al lid worden van Endona en eventueel middels de aankoop van certificaten participeren in het energiepark. Te zijner tijd kan dan de daar duurzaam opgewekte energie afgenomen worden.

Lees ook

Carnavalesk afscheid Stöppelkaters van overleden ‘Lange Jan’

RAALTE – Geen minuut stilte, maar een minuut applaus, een erehaag en het zingen van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.