opinie terugdringen roken en drinken gaat eigenlijk heel snel

Nu zijn die cijfers niet eenduidig te interpreteren, want de controleurs komen alleen maar meer kijken als er gerede twijfel is of een bepaalde horecagelegenheid zich wel aan de regel houdt. Zo zijn er in Olst-Wijhe geen overtredingen geweest, maar ook geen controle’s. In Raalte, Ommen en Dalfsen was er per gemeente één overtreding, maar ook slechts één controle.

Je kunt dus redeneren dat de pakkans klein is, maar je kunt net zo goed redeneren dat de pakkans heel groot is.

Maar gaat het wel om de pakkans? Nee, het gaat veel meer om veranderend gedrag: Roken mag, moet je zelf weten. Maar een ander moet er geen last van hebben. Dat krijgen we steeds meer tussen de oren. En dat gaat heel hard. Ga maar na. Het is nog maar dertien jaar geleden dat roken in de trein verboden werd. Onder leiding van de VVD werd een voorstel daartoe door de Tweede Kamer aan het begin van dat jaar nog verworpen. Maar een paar maanden later hakte de NS zelf de knoop door.

Nogmaals: dat is nog maar dertien jaar geleden! Zo hard gaat dat dus. Er wordt nu in ons land al gepraat over rookverboden in de buurt peuterspeelzalen en op sportvelden omdat jongeren niet moeten zien dat er gerookt wordt. Ook daar is weerstand tegen. En ook daar zullen we over negen jaar van zeggen dat dat verweer eigenlijk heel gek was.

Bij de invoering van dat soort maatregelen staat altijd onder druk met de argumenten ‘en wie gaat dat dan controleren?’, ‘dat is toch niet te handhaven?’ en ‘mensen moeten vrijheid van keus hebben’, terwijl uiteindelijk blijkt dat handhaving eigenlijk helemaal niet nodig is en dat mensen die er last van hebben eigenlijk ook wel recht hebben op vrijheid van keus.

De burger is het er eigenlijk wel mee eens, met die strengere maatregelen. Met drank op achter het stuur is daar een goed voorbeeld van. De pakkans is heel, heel erg klein. En toch houdt 99 procent zich aan de afgesproken regel. En we houden elkaar behoorlijk in de gaten.

Zo zal het ook gaan met drinken vanaf je 18de. De weerstand daartegen is een ‘korte termijn’-weerstand. Je moet kijken naar de lange termijn. Over negen jaar zullen we zeggen: ‘was daar vroeger dan protest tegen?’

Voor organisatoren van de tentfeesten in de regio is het goed daar al vast rekening mee te houden. Er komt een tijd dat we meewarig terugkijken op het gegeven dat die feesten met drankverkoop betaald worden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.