opinie niet praten over terugverdientijd bij duurzame acties

Het idee werd begin vorige week gelanceerd door netbeheerder Stedin die nog steeds gas aansluit bij nieuwbouw, maar dat niet meer van deze tijd vindt. We stelden de vraag aan alle raadsfracties van politieke partijen van Raalte, Dalfsen, Ommen en Olst-Wijhe. Hieronder de antwoorden van de partijen dieantwoord gaven.

We vroegen ons ook af of het een goed plan is dat gemeenten subsidie geven op de aanschaf van een elektrische auto. Den Haag is daar mee begonnen.

GemeenteBelangen Dalfsen: weg met terugverdientijd
Evert Jan Hof van GemeenteBelangen Dalfsen laat weten dat de partij groot voorstander is om de duurzaamheidsprestaties van de gemeente op te schalen en te versnellen. Vorig jaar heeft GB al aan burgemeester en wethouders gevraagd daar actief mee aan de slag te gaan en dat hebben ze gedaan. Maar het gaat GB nog niet hard genoeg. Zo zijn er inmiddels nog geen specifieke afspraken en prestaties met de woningbouwcorporaties bekend. “Dat snappen we”, aldus Hof, “maar de wethouder was tijdens de behandeling van de woonvisie nogal voorzichtig en nam al bijna een voorzet op mindere uitkomsten uit de onderhandelingen.” Dat ziet GB liever niet gebeuren.

Ook wil GB boter bij de vis als het gaat om plannen om huizen beter te isoleren. En als het gaat om isolatie van gemeentelijke gebouwen, wil Hof dat er niet meer gepraat wordt over terugverdientijd van de investering. “We maken ons druk over uitschuifbare tribunes en rode of blauwe stoelen en dan vraagt niemand zich af hoe lang het duurt voordat we het verschil terugverdienen door meer activiteiten of meer bezoekers. Duurzame maatregelen als isoleren moet een vanzelfsprekendheid worden. Mensen rekenen ook niet uit hoe snel ze een keuken terugverdienen door niet uit eten te gaan, of hoe snel je de opleidingskosten van je kinderen terugverdient. Je doet het omdat je het belang er van in ziet!”

Hof: “Het zal niet verbazen dat we een voorstander van gasloos bouwen en elektrisch rijden zijn. In september volgt er in Dalfsen nog een bijeenkomst met college, raad en duurzame dorpen om tot een meer concreet uitvoeringsprogramma te komen. We willen er dan ook nog niet helemaal op vooruitlopen hoe de aanpak de komende jaren er uit moet gaan zien.”

D66 Olst-Wiihe voor windenergie
Maartje Lof laat namens D66 Olst-Wijhe weten gasloze woningen een goed idee te vinden, “mits er duurzame alternatieven worden ingezet, zoals windenergie. Windenergie wordt steeds goedkoper. Zeker als we de maatschappelijke kosten meetellen, bijvoorbeeld als gevolg van temperatuurstijging en luchtvervuiling. Wind op land is dan een interessant alternatief, dat uitkan met steeds minder subsidie.”

“Wij willen dat de gemeente naast zonne-energie ook meer draait op windenergie. Van eigen bodem, zodat inwoners ook financieel kunnen mee profiteren. Energiebesparing moet voor iedereen bereikbaar en rendabel zijn. De voorinvestering kan worden gedaan door commerciële partijen, maar ook burgercollectieven, of overheden.”

CDA Dalfsen wil slimme maatregelen
Het CDA in Dalfsen spreekt zich niet rechtstreeks uit over wel of geen gasleiding meer naar nieuwbouw. Maar de partij maakt zich wel sterk voor het sneller terugdringen van het energieverbruik door huishoudens, laat Theo Logtenberg namens zijn fractie weten. “We hebben afgelopen juni nog bedongen dat er ruimte komt voor een gemeentelijke aanjager die de duurzame clubs in onze dorpen ondersteunt bij het realiseren van energiebesparende maatregelen in of aan woningen van minder draagkrachtige bewoners.”

Het CDA heeft nog meer maatregelen in petto: “Een nieuw soort Startersregeling, waarbij de hoogte van een voordelige extra lening voor de aankoop van een bestaande woning wordt gekoppeld aan het duurzaamheidslabel van die woning. Dat je een hoger bedrag kunt lenen voor een woning met een beter label.”

“Ook willen we een onderzoek naar de mogelijkheid tot slimme transportcombinaties tussen lokale bedrijven.” De christendemocraten zijn ook voor grootschalige zonne-energieparken. “En we willen onderzocht hebben of de nieuwste opwekkingstechnieken uit stromend water in de Vecht toepasbaar zijn in Dalfsen.”

Het CDA in Dalfsen is voorstander van het gebruik van elektrische auto’s, maar wil dat meer aan de markt overlaten, laat Theo Logtenberg namens zijn partij weten. “Wel dient de gemeente het gebruik te ondersteunen door op slimme plaatsen de plaatsing van laadpalen aan te jagen.”

Logtenberg heeft ook een eindbeeld. Dat ligt in 2025: “Als Dalfsen hebben we het goed gedaan als het in onze gemeente in 2025 normaal is dat je als inwoner weinig (fossiele) energie gebruikt, in je woning en tijdens vervoer. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor onze kinderen. Dat dat uiteindelijk ook tot lage kosten leidt is mooi meegenomen.”

D66 Dalfsen voor gasloos
D66 in Dalfsen is voor de aanleg van gasloze nieuwbouwwijken, laat Jan Rooijakkers weten. Subsidie op e-auto’s op gemeentelijk niveau ziet hij niet zitten. “In feite gebeurt dat al door het Rijk, bij de aanschaf door lagere belastingen en voor leaserijders met een lagere bijtelling. Op langere termijn moet dat natuurlijk worden afgebouwd en moeten de werkelijke kosten van fossiel in die producten tot uitdrukking komen.”

GemeenteBelangen Raalte: de burger aan zet
Rinus Hoogeslag laat namens GemeenteBelangen Raalte weten “voorstander te zijn van een faciliterend duurzaamheidbeleid. Initiatieven en projecten moet de gemeente ondersteunen met de beschikbare expertise of met een financiële bijdrage in de vorm van cofinanciering. Hierdoor wordt maximaal rendement behaald met elke geïnvesteerde euro.” Je moet daarbij denken aan het energieloket en de gemeentelijke bijdrage aan ‘De kracht van Salland’.

Raalte werkt met de slogan ‘Raalte duurzaam 2050’, wat inhoudt dat de gemeente  dan energieneutraal moet zijn en geen gebruik meer wil maken van fossiele brandstof. Volgens Hoogeslag zijn de burgers in Raalte op de goede weg: “We zien dat onze inwoners actief deze verantwoordelijkheid oppakken. De buurtdorpen hebben eigen duurzaamheidsstichtingen en ook particulieren zijn zicht bewust van hun opgave. Vanuit onze fractie willen we onze inwoners complimenteren met hun aanpak. Als gemeente kan het ons niet snel genoeg gaan en proberen we initiatieven te faciliteren en aan te jagen. Daarnaast willen wij het goede voorbeeld geven door duurzaamheid een plek te geven binnen de projecten van de gemeente.

Als het specifiek gaat om aanleggen van nieuwbouw zonder gasaansluiting of het stimuleren van elektrisch rijden wil GB dat wel ondersteunen, maar dan moet de actie uit de samenleving komen: “Dit kan bijvoorbeeld samen met private partners zoals een netbeheerder of met onze inwoners die erg actief zijn op het gebied van duurzaamheid.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.