opinie in marienheem straks alleen maar meer rechtsaf

Sinds de Salland-Twente-tunnel open is, is de N35 tussen Enschede en Nijverdal vlot te berijden. Maar dat betekent ook dat het verkeer sneller in Mariënheem is en daar in de trechter terecht komt. “Tegelijk wordt verkeer vanaf de A35 niet meer de A1 naar Raalte/Zwolle gestuurd, maar over de N35.” Dijkman: “Gevolg: negen tot tien procent meer aanbod van auto’s, waaronder veel vrachtwagens.”

De overheid (Rijkswaterstaat, provincie en gemeente) kregen van de verkeersminister Schultz 15 miljoen te besteden om het hele traject van Wijthmen tot Nijverdal aan te pakken. Lees hier hoe dat geld besteed wordt.

Een rondweg voor Mariënheem – tegen de zuidkant van het spoor – zit er dus niet in. “En dat is vreemd! Een rijksweg, de N35, die nog steeds door een dorp als Mariënheem heen loopt. Men zou dat niet moeten willen.” Mariënheem moet het doen met afsluiting van de Schoonhetenseweg en de Keizersveldweg, er komen parallelwegen en erfaansluitingen worden afgesloten.

PB Mariënheem vindt de plannen aardig ingrijpend. Al helemaal omdat ook kruispunt Bos bij Raalte aangepakt wordt. “Als je daar de doorstroming vergroot, heeft dat ook effect op Mariënheem. Verkeer vanaf de Schoonhetenseweg naar Mariënheem moet over de parallelweg voor de school langs.

Daarnaast weet je zeker dat er meer verkeer, ook vrachtwagens en landbouwvoertuigen, over de Hellendoornseweg moet als de Keizersveldweg dicht gaat. En dat terwijl de Hellendoornseweg nu al ongeschikt is voor al dat vracht- en landbouwverkeer in combinatie met schoolgaande jeugd. Straks is de Hellendoornseweg eigenlijk de enige aansluiting op de N35 voor het grootste deel van het dorp, het industrieterrein en het hele platteland er achter! Al met al geen handige of veilige scenario’s voor Mariënheem.”

Mariënheems voorstel
Samen met Mariënheemse vrienden heeft verkeersdeskundige Rico Andriesse een alternatief plan bedacht voor de kern van Mariënheem. Binnen de bebouwde kom mag je alleen maar meer rechts afslaan als je op de N35 zit of wilt er op. Oversteken of links af is er niet meer bij.

Aan weerskanten van de kern komt er dan een rotonde die je helemaal rond kunt als je de andere kant op had gemoeten. “Het wordt daardoor overzichtelijker, je kunt sneller de weg op, dus het aanbod zal sneller verwerkt worden. Denk aan vrachtwagens van de ondernemers en het toekomstige varkensbedrijf Sebava.

Je kunt, wat PB betreft, overwegen landbouwverkeer toe te staan tussen de twee rotondes om de parallelweg voor de school langs veiliger te maken. En PB vindt het ook het overwegen waard industrieterrein Het Fiester via een nieuw aan te leggen weg vanaf de oostelijke rotonde te ontsluiten zodat verkeer daarvoor niet door het dorp hoeft.

In het najaar komt Rijkswaterstaat terug op de informatie die zij van alle betrokkenen hebben ontvangen en geven dan hun visie op hoe zij denken over de eventuele beste oplossingen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.