onze man tourmalet

Vandaag staat in de Tour een zware bergetappe op het programma. Diep in het zuiden, bijna tegen de Spaanse grens, strijden de renners om de dagzege en worden de eerste contouren van het klassement zichtbaar. De etappe van gisteren was al een voorproefje op de aaneenschakeling van zware hoogtemeters vandaag.

En of het zwaar is. Onze Man vertelt aan Salland Centraal smakelijk over zijn eigen ervaringen in deze streek. Op de Col du Tourmalet waar hij door mistflarden naar boven reed en in de afzink naar Sainte Marie de Campan in het skidorp ging schuilen voor keiharde hagelstenen en natte sneeuw. En dan al die koeien en schapen lacht onze man vrolijk! In de Pyreneeën moet je niet gek opkijken als je loslopend vee moet ontwijken in de afdaling. Op radio tour hoorde onze man vanmiddag nog dat op de top van de Tourmalet tegenwoordig lama’s lopen: zo hoog is het!
Voor de renners zal dit vast niet zo’n vaart lopen. Het peloton is omringd door vele auto’s, motoren en een aantal helikopters volgt het schouwspel nauwgezet. Het enige loslopende wild dat dit lawaai trotseert is een dwaze wielerfan.

Terug naar de etappe, want de Tourmalet is nog maar het begin. Na deze reus volgen nog een drietal venijnige cols. Onze man voorspelt dat op de slotklim, de Peyresourde, het kaf van het koren is gescheiden. Alleen de grote mannen van het klassement zullen hier nog goede benen hebben. Geen finish bergop vandaag, maar een kilometers lange afdaling naar de thermale stad Bagnéres de Luchon.

Onze Man voorspelt vandaag dat een goede daler als eerste de meet bereikt: Nibali of, onze man twijfelt even, nee ik gok toch op Valverde. Zo dicht bij Spanje willen de spanjaarden altijd iets extra’s doen.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.