onze man sagan froome

We vragen onze Onze man wat hij verwacht van de bergetappe van morgen. “Bergetappe? Bergetappe?” Onze man van de CRT kijkt nadenkend omhoog. “Om het vandaag een échte bergetappe te noemen gaat mij te ver.”, zegt hij. “De etappe eindigt inderdaad boven op een berg, maar dat is dan ook het enige bergachtige aan deze etappe. Maar”, vervolgt hij, “die berg is me dan ook meteen een stevige puist!” We hebben het natuurlijk over de Mont Ventoux, de Reus van de Provence, de Kale Berg, of een van de andere sprekende bijnamen van deze bijzondere berg die ver uitsteekt boven alle andere bergen in de omgeving. Kenmerkend van de Mont Ventoux is de top, die bijna geheel zonder begroeiing is en de bezoeker, of renner een maanachtig landschap voortovert.

“Ik vind het geweldig dat deze berg dit jaar weer in de tour is opgenomen!”, vertelt Onze Man. “Het is een fenomeen, enig in z’n soort en… een loeizware beklimming. Er zijn wielrenners figuurlijk, maar ook letterlijk gestorven in de klim naar de top, maar ook onder fietstoeristen vraagt deze (in het verleden heilige) berg regelmatig een offer.” Geen beklimming om lichtzinnig mee om te gaan dus, maar wel een garantie voor een serieuze strijd in de finale van deze etappe. Zal het weer Froome zijn die met de eer gaat strijken, net als de laatste keer, in 2013, dat de Ventoux in de Tour was opgenomen? Ook dat was op 14 juli, net als dit jaar.

Onze Man heeft een haat-liefdeverhouding met de Mont Ventoux. “Ik heb de berg verscheidene keren beklommen.” kan hij melden. “Je kunt aan drie zijden omhoog rijden, maar de klim van vandaag, vanuit Bédoin, is volgens mij echt de zwaarste. De aanloop met een stijgingspercentage van 5% van Bédoin naar St. Estève valt nog wel mee, maar dan volgt een tien kilometer lang, stijl, geestdodend stuk door het bos waar het stijgingspercentage voortdurend rond de 10% schommelt. Loodzwaar!”, is de mening van Onze Man. Pas bij Chalet Reynard, waar de weg linksaf buigt kom je op het kale deel van de berg en zie ver weg, hoog boven je de top liggen met het weerstation.

“Wie gaat er vandaag kans maken op de overwinning?” Onze Man verwacht vooral aanvallen van de Franse renners. “Het is Quatorze Juillet, en deze nationale feestdag met een Franse overwinning extra glans geven is de droom van ieder wielrenner uit Frankrijk. Je heldenstatus is dan verzekerd daardoor zullen de Fransen extra gemotiveerd zijn. We kunnen in ieder geval vuurwerk verwachten, daarom is een klim naar de top van de Ventoux altijd bijzonder! Het is te hopen dat het weer meewerkt, want wanneer het te hard waait kunnen ze niet helemaal naar boven rijden. Veel te gevaarlijk!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.