onze man op het tandvlees naar montpellier

In deze streek van Zuid Frankrijk, waar de temperatuur zo hoog kan oplopen dat je je in een bakoven waant, zodat je hersens worden gekookt; alles wordt wazig….

Dan komt er een beeld naar boven van een groep Italiaanse renners op een verder lege weg in een zondoorstoven landschap met aan de kant een bord met: “Arrivee, 10 kms”. Het is de 16e etappe van de Tour op 20 juli 1951, hetzelfde traject als vandaag, nu bijna 65 jaar geleden.

Fausto Coppi wordt hier omringd door zes trouwe ploegmaten, ze rijden op zeer grote achterstand van de winnaar van de etappe, en latere tourwinnaar van dat jaar, de Zwitser Hugo Koblet.

De door verdriet overmande Fausto wilde vijf dagen na het overlijden van zijn jongere broer Serse, na een fatale val in de Ronde van Piëmonte, eerst niet aan de start verschijnen op 4 juli in Metz. Hij had zelfs overwogen om helemaal te stoppen met wielrennen….

De groep met Coppi kwam officieel net buiten de tijd binnen, maar de jury streek over het hart.

Zo heeft Coppi (Il Grande Airone – De Grote Reiger) zich nog kunnen revancheren; hij won de 20ste etappe, de grote Alpenrit over de Izoard, Gap – Briancon. In het eindklassement werd hij 10e op bijna 47 minuten van Koblet.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.