onze man klassementen punten en tijden

Allereerst zijn er natuurlijk de klassementen. Het Ploegenklassement, dat de tijd van de een ploeg als maatstaf heeft, net als het jongerenklassement met de witte trui. Vervolgens heb je ook nog het puntenklassement, de groene trui, ook wel bekend als de trui voor de beste sprinter. Ook de bolletjestrui kun je verdienen door punten te verzamelen die bovenop elke klim op de renners wachten: de bergtrui dus. En, last but not least, de gele trui, de trui van de leider in het algemeen klassement, de trui van de winnaar van de Tour.

Mij valt het dan altijd op dat de strijd om de verschillende truien al voor het einde van de ronde lijkt te zijn gestreden en de bezitters ervan, inclusief die van de gele trui. In de laatste week wordt vooral geconsolideerd en gaat het erom vooral niet te verliezen. Jammer, vind ik, want het zou toch leuk zijn om tot het einde toe heroïsche taferelen te zien van winnen en verliezen, terwijl de truien nog wisselen van de schouders van de ene naar de andere renner.

Dat brengt me meteen bij een laatste ereteken dat dagelijks in een etappe te winnen is: het rode rugnummer. Dit wordt toegekend aan de coureur die de meeste strijdlust heeft getoond in de etappe die dag. Kijk, dat is een prijs die mij aanspreekt en die recht doet aan die renners die voor spannende etappes zorgen. Het leuke is dat ze niet eens de etappe hoeven te winnen. Het gaat om strijdlust!

Laten we ook eens naar de tijden kijken: winnaar Christopher Froome heeft dan een kleine negentig uur op de fiets gezeten. Niet niks, zou je zeggen. Maar dan moet je pas echt bewondering hebben voor de laatste: die al bijna de honderd uur aantikken. Bij het ploegenklassement tellen ze dan de tijden van de beste drie renners van een ploeg bij elkaar op. Je komt dan al gauw uit tussen de tweehonderdzeventig en driehonderd uur. Mooie getallen, toch?

Maar het mooiste is toch dat we drie weken lang met elkaar hebben kunnen genieten van triomf en nederlagen, ontsnappen en weer ingerekend worden, klimmen, dalen én (helaas ook) vallen.

Nog 11 maanden tot de Tour van 2017. Ik kan het haast niet afwachten!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.