onze man de sportzomer is nu echt begonnen

We vragen Onze Man van de CRT, die voor deze krant de Tour volgt, naar de prijzen die te winnen zijn. Vol enthousiasme geeft hij antwoord: ‘Kokkie Bikes uit Lemelerveld stelt 75 prijzen ter beschikking, zoals een Sensa Romagna racefiets, een Polar hartslagmeter V650 met Bikemount en een Cannondale Cypher Aero Helm.’

We vertellen Onze Man dat we eigenlijk niet aan het Tourspel van Kokkie Tour Centraal dachten, maar aan het prijzengeld dat de sporters verdienen. Wie zijn beter af: voetballers, tennissers, wielrenners of hardlopers? Onze Man: ‘Op Wimbledon incasseert de winnaar 2 miljoen voor zeven potjes, in totaal is er 32 miljoen te verdelen door zo’n 400 tennissers. Zeg maar gemiddeld 80 duizend per tennisser. Bij EURO2016 is er voor het winnend elftal 27 miljoen euro te verdienen, ook weer voor 7 duels. Er is 300 miljoen aan prijzengeld. Met 550 voetballers is dat ruim een half miljoen per speler.

En dan het wielrennen. De eindwinnaar strijkt daar 450 duizend euro op. Omdat die onderweg ook vast wat meesprokkelt, komt ‘ie misschien tot een miljoen, maar dan houdt het op. Daarvoor zit ‘ie wel 20 dagen op de fiets. Alle 198 wielrenners bij elkaar verdienen 3,5 miljoen euro. Da’s nog geen 18 duizend per wielrenner!’ Onze Man: ‘De slaven van de weg worden ze genoemd, en terecht.’

Toch is er deze sportzomer een groep sporters dat nog veel minder verdient. Onze Man: ‘Het IOC keert tijdens de Olympische Spelen geen cent uit. Wel worden medaillewinnaars doorgaans betaald door hun land. Als Daphne Schippers volgende maand twee gouden medailles wint, incasseert ze van NOC-NSF slechts 60 duizend euro. Daar hoeft ze overigens maar een paar minuten voor hard te lopen, dus da’s toch wel snel verdiend.’

Bij de Spelen gaat het vanzelfsprekend om de medailles. Onze Man: ‘denk nu niet dat je vanwege de goudprijs je medaille te gelde kunt maken. Slechts 1% bestaat uit echt goud, de rest is voornamelijk zilver. De gouden medailles levert daarom bij de pandjesbaas slechts 600 euro op, de zilveren medaille 325. En je bronzen medaille kun je net zo goed bij de oud ijzerboer inleveren, want daar zit voor niet meer dan 3 euro koper in.’

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.