Home / archiefcentraal / onze man de combine

onze man de combine

Vandaag gaat Onze Man er eens lekker voor zitten, dit wordt een prachtige etappe met een spervuur aan klimmetjes. Ideale omstandigheden voor een groepje ambitieuze aanvallers om voor eigen succes te gaan. Willen ze uit de handen van het peloton en klassementsrenners blijven vandaag, is het belangrijk dat men goed blijft samenwerken. In wielertermen spreekt men dan van een “combine”.

In Salland kennen we ook combines (spreek uit: combains), kan je mooi het graan mee van het land halen. In het wielrennen is een combine (spreek uit: kombiene) een samenwerking van renners om de kansen van een concurrent te breken. Om deze samenwerking goed te laten functioneren is het van belang dat de renners een afspraak maken over de verdeling van de opbrengst. Vaak is het zo dat men wel voor de overwinning strijdt maar degene die wint de verliezer een deel van de winstpremie geeft. Ook de verliezer wint zo een beetje. Dat klinkt voor een wielrenner heel logisch, in andere sporten ziet men dit soort een-tweetjes als bijzonder onsportief.

In 2008 won de Kroatische hoogspringster Blanka Vlašić alle Diamond League wedstrijden. Ze moest alleen nog de finale winnen om de jackpot van 1 miljoen dollar binnen te halen. Helaas verloor ze de finale nipt van Tia Hellebaut. Op de suggestie van een journalist dat Hellebaut beter Vlašić had kunnen laten winnen om het geld onderling te verdelen, reageerde Hellebaut furieus. Daar ging het toch niet om in de sport, het ging toch om sportiviteit en eerlijke wedstrijden? Geen wielrenner die begreep wat Hellebaut daar mee bedoelde. Johan Museeuw noemde onderlinge afspraakjes gewoon “professionele gesprekken voeren met andere kandidaat-winnaars”. Prachtig!

Combines zijn ook de CRT niet onbekend, vertelt Onze Man. De meest beruchte is wel de Jos & Harrie combine, vaak te signaleren op de flanken van de Holterberg. Bij het opdraaien aan de Nijverdalse kant is het Jos die als eerste zijn versnelling plaatst. Harrie wacht af, laat andere renners het gat op Jos dichtrijden. Als het gat is gedicht en iedereen een figuurlijk jasje heeft uitgedaan, plaats Harrie een splijtende demarrage. Probeer die dan nog maar eens terug te halen, vrijwel onmogelijk! In Holten hebben beide heren dan een brede grijns op het gezicht.

Wie grijnst er vandaag op het eind van de dag? Onze Man gokt dat de Haai van Messina de juiste combine weet te smeden…

Lees ook

Plannen nieuwe inrichting N337 bij Den Nul en Olst ter inzage

ZWOLLE – De plannen voor een nieuwe inrichting van de Rijksstraatweg (N337) in Den Nul …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.