ontwikkeling azc raalte even in de ijskast

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is samen met het COA en de VNG aan het bezien hoe met deze verminderde instroom moet worden omgegaan. Burgemeester Dadema is hier gisteren door het bestuur van het COA over geïnformeerd. Wij hadden begin juli ook al gevraagd naar de overcapaciteit. Toen was er volgens Raalte nog niks aan de hand.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie, COA en VNG heroverwegen de behoefte in Nederland, daarbij wordt ook gekeken naar besparing in relatie tot nieuw te bouwen centra.

Meer duidelijkheid in september
Het COA geeft aan dat uiterlijk in september duidelijk moet zijn wat dit voor verschillende geplande locaties betekent. Het COA hecht nog steeds veel waarde aan een azc in Raalte. Het ziet er wel naar uit dat dit in ieder geval vertraging tot gevolg heeft voor de opening van het geplande azc in Raalte. Dit zou volgens planning in het eerste kwartaal van 2017 worden geopend. Op dit moment ontbreekt echter de informatie om in te kunnen schatten wat deze ontwikkelingen betekenen voor de planning en de openingsdatum.

Reactie gemeentebestuur Raalte
Het gemeentebestuur van Raalte is verrast door dit nieuws. In mei 2016 stemde de raad voor het azc. Op dat moment bestond volgens de Staatssecretaris nog steeds een enorme behoefte aan nieuwe azc-plekken. “Deze nieuwe informatie maakt dat we op dit moment pas op de plaats moeten maken, in afwachting van meer informatie. Tegelijkertijd hebben we begrip voor de moeilijke afweging die het ministerie en het COA moeten maken gezien de grilligheid en onvoorspelbaarheid van de instroom van vluchtelingen.”

Vervolg
Het college van burgemeester en wethouders van Raalte wacht verdere informatie van het Ministerie of het COA af en verwacht dat transparant zal worden gecommuniceerd over de vervolgstappen. Hiermee kan het lokale bestuur haar rol vervullen richting inwoners en gemeenteraad. Het college vindt het wenselijk dat snel na het zomerreces duidelijkheid kan worden verschaft aan de inwoners van de gemeente Raalte en de gemeenteraad over het vervolg. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.