natuurbericht het is eten en gegeten worden

Sjaak: “Het is nog vroeg en vanmorgen ga ik even bij het late torenvalklegsel kijken. Het torenvalkpaartje had dit voorjaar te stellen met een dertigtal kauwtjes die dagelijks rondhingen bij de kippenren. Na felle luchtgevechten werd toch de nieuwe nestkast veroverd. Zeven weken terug zijn hierin vier geelgrijze eieren gelegd.

Mijmerend fiets ik het dorp uit, maar ineens ben ik weer bij de les. Vlak voor me steekt één van de vele loslopende katten de weg over met waarachtig een konijntje in de bek. Geen muis of rat, ook geen knuffel, maar een jong konijn.

Inmiddels ben ik op de hoge enk. Van hieruit kan ik zo meteen met de telescoop in de verderop en lager gelegen nestkast kijken. Dan hoor ik een schel ‘ki-ki-ki-ki’ boven mij. Het zijn onze torenvalkjes. Het paartje scheert voortdurend laag over het gras, bijgestaan door alarmerende kauwtjes. Veertjes dwarrelen door de lucht.

Zo’n vijftig meter voor mij is een havik vrouwtje in het lange gras geland. Duidelijk is te zien dat ze bezig is een prooi te doden met zijn lange nagels. Dan probeert ze hoogte te maken met de zware prooi…. het is een torenvalkje. Het gaat richting een groepje elzenbomen, heftig aangevallen door de torenvalkjes.

Ze raken elkaar, maar de havik laat niet los. Door de telescoop zie ik vanaf de hoge enk drie torenvalkjongen in de nestkast staan. Het hadden er vier moeten zijn.

Wanneer ik even later onder de kast door loop zie ik de angstige blik van een torenvalkjong. Eten en gegeten worden is dagelijkse kost.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.