lauk verleider

De vacaturetekst staat vol met mooie woorden. ‘Wij werken hard, helpen elkaar graag en weten hoe we een feestje moeten bouwen.’ Dat is dus een beschrijving van de inwoners, inclusief onze gemeentelijke dienaren, van deze gemeente. Daar kan ik mee leven, al is het jammer voor de niet-werkenden en niet-helpenden in ons midden die meestal geen enkele reden hebben om een feestje te bouwen.

Wat wolliger is deze regel; ‘Jij verleidt en inspireert ons om een gemeente te zijn waarin we op een natuurlijke manier elke dag werken aan het gewaardeerd partnerschap met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.’

In gedachten zie ik al een man of vrouw, type filmster, die voortdurend met zwoele blik in het gemeentehuis rondloopt om ambtenaren en bestuurders te verleiden om wat meer naar de gewone burgerij te luisteren. Ik zie wethouder Wout Wagemans, gepokt en gemazeld in de keiharde veehandel, al denken; mens, bemoei je met je eigen zaken, dat bepaal ik zelf wel.

Behalve zwoele blikken werpen moet de juiste kandidaat veel meer kunnen; ‘Jij bent de koersvaste bouwer en regisseur van deze beweging’. Een acteur met metselervaring (de film The Berlin Wall staat dan goed op je CV) scoort hier dus punten.

Over deze tekst zijn de communicatieprofessionals dus enthousiast. Waarmee ze de diepe kloof tussen dat vak en de gewone man en vrouw, in Raalte zouden we die Gait en Grada noemen, laten zien. Die willen namelijk alleen maar dat de gemeente haar werk goed doet. En dan ook nog goedkoop en snel als dat effentjes kent.

Gait en Grada willen geen ‘partnerschap en verbinding’ met de gemeente, ze zoeken iemand om de schuld te geven als het fout gaat. Na het weer, Den Haag, de EU, de baas, de buren en de school  is dan de gemeente een zeer geschikt doelwit.  Daarvan moet je dus geen partner zijn, dat maakt kritiek geven toch wat moeilijker. Al bewijzen sommige huwelijken dat het wel kan.

In die advertentietekst zit een lokaal lichtpuntje. Solliciteren moet voor Stöppelhaene. Daarvan wordt verder geen datum genoemd. Kandidaten moeten dus, al is het maar van internet, weten waarover de gemeente Raalte het in vredesnaam heeft.

Eind jaren 70 kwam de eerste voorlichter in dienst bij de gemeente Raalte. Als jong journalistje vroeg ik aan mijn chef Louis van Raaij wat die man kwam doen. Die gaat ons helpen als we een reactie van de burgemeester of wethouders in de krant willen, zo zei Louis. Waarop ik verrast zei: Maar die bellen we toch altijd gewoon op? Dat was allemaal te simpel, er kwam een verleider.

Lauk Bouhuijzen

Meer foto's