is de zwarte cross eigenlijk wel een muziekfestival

He ho, een bale stro, staat er te lezen op the barn bij het countrypodium. Grasnapolsky heet de camping. En zeg ‘yes tegen apartigheid’. Kebap heet een broodje schoap. Het homoterrein heet ‘de kast’. Daar kom je na een bezoekje dus uit. En as ie wat gek in de kop bent, kan dat psychosomatisch zijn, maar het kan ok van oe moe komm’.

We wilden vanmiddag met wat extra belangstelling naar de stunts van Chuck Bordon kijken. Die komt immers uit Salland. Maar de eerste set was afgelast en daarna waren we het spoor bijster op dat immens grote terrein van de Zwarte Cross.

Bij het gospelkoor lukte het ons niet voor het zingen de kerk uit te komen want ‘Go like Elijah’ moesten we toch even meepikken. En Hey Jude konden we ook niet overslaan, hangend in de netten van een vage tent waar ze daarna doodleuk de Smurfen van vader Abraham zongen.

Dat het vaag was kon ook liggen aan het bezoekje dat we daarvoor brachten aan de reggaeweide. Of je er een joint mócht roken weten we niet, wel dat het gebeurde. Dat Mascotte er zelfs vloeitjes stond uit te delen. Wij waren er wezen kijken omdat de tenten, de banken en de podia hier in elkaar getimmerd waren in een timmerwerkplaats aan De Boeierd in Raalte.

Wat een feest. Reclame hoeven we er eigenlijk niet voor te maken. Want de Zwarte Cross is kats uitverkocht. Alle dagen. Ook de camping. Zelfs de parkeerplaats, die van auto’s, maar ook die van fietsen!

En dat zegt veel: De Zwarte Cross is een tentfeest voor de buurt. Voor Lichtenvoorde en omgeving. Voor lui uit Zieuwent en Ruurlo. Maar ook steeds meer voor Salland. Doar proat ze dezelfde taal. En doar komt ze ok van de boerderieje. En dit weekend met bussen vol naar Lichtenvoorde.

Dat is wat de Zwarte Cross is: een festival voor de plattelander. Geen stadse fratsen, maar lol vanuut het dorp.

Aan de laarzen waarmee ze vrijdag door de modder liepen, kon je al zien wie van het platteland kwam en wie niet, wie laarzen van de Welkoop aan had en wie van de Hema.

In de universitent kon je dan weer zien welke boeren er doorgeleerd hadden, want die waren écht geïnteresseerd in het magnetisme dat je in elke materie vindt, alleen bij de ene wat meer dan bij de ander.

In de theatertipi kwam je de boeren tegen die hun haar durven verrven. En in het blagenparadrijs kwam je de ouders tegen die aan de bar de kinderbieslag stuk sloegen terwijl de blagen zich vermaakten op een springkussen of op een draaimolen met alleen maar crossmotoren.

O ja, hadden we al geschreven dat de Zwarte Cross eigenlijk een cross was? Een illegale?

BNN was er ook. En radio3FM, in een poging de rest van Nederland te laten zien ‘hoe dat daar gaat in het oosten’. Nou, dat gaat goed, dat gaat mooi. Niks gin rottigheid, allenig mar merakels völle schik maken.

Mooi man!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.