ilse poppe ook welzijn kan duurzaam

Ilse Poppe: “Toen ik de vraag kreeg deze column te schrijven, dacht ik gelijk aan de relatie tussen duurzaamheid en welzijn.

Welzijn zegt iets over de kwaliteit van het leven van nu, duurzaamheid zegt iets over de kwaliteit van het leven voor toekomstige generaties. Als je dat samenpakt vraag je je af welke huidige behoeftes de mensen op aarde hebben en hoe dit doorontwikkeld kan worden zonder dat de mensen hier nadeel van ondervinden.

Op zoek naar antwoorden wil ik de toekomst eigenlijk eens omdraaien en eerst kijken naar het verleden.

De ouder wordende mens is destijds voor ons duurzaam bezig geweest. Ze hebben onze samenleving opgebouwd vol met zorg en welzijn, zonder dat ze het woord ‘duurzaam’ daaraan gehangen hadden. Zij worden nu eigenlijk benadeeld. Er wordt bezuinigd op zorg en welzijn, terwijl deze mensen het nu juist verdiend hebben.

Eigenlijk moeten we er nu met z’n allen voor hen zijn. Een luisterend oor, een helpende hand, humor en gezelligheid. We moeten hen het gevoel geven dat deze dag en de dag erna een leuk vooruitzicht geeft. Ik vind het mooi te zien dat veel familie, vrijwilligers en medemensen dit al jaren doen. Want hier gaan we in de toekomst ook steeds meer naar toe.

Een mooi voorbeeld uit mijn werk is de duofiets. Daar stap ik, of een vrijwilliger, bij goed weer op om samen met een bewoner een rondje te maken door de natuur en de omgeving. Langs het huis waar men vroeger mooie herinneringen heeft gemaakt en het nu weer oproept.
Even naar buiten, voor ons zo gewoon, voor de bewoner een bijzonderheid. 

Een bingo, een uitstapje of samen een kopje koffiedrinken op het terras geeft ook al kwaliteit van leven.

Het geeft een goed gevoel als je iets kunt betekenen voor de ander. De bewoners kunnen heel lang van deze momenten nagenieten. Eigenlijk is het heel makkelijk om welzijn in hun leven te brengen.

Als je naar duurzaamheid kijkt, kijk je naar de toekomst, dan denk je aan milieu en aan de economie. Zeker ook zinvol. Maar door het te betrekken op welzijn en zorg is het belangrijk om voor de ouder wordende mens mooie plannen voor de toekomst te maken en om het ze zo aangenaam mogelijk te maken. ‘Ouder wordende mensen’, feitelijk zijn we dat allemaal.

Want als ik nu zou mogen kiezen hoe mijn dagbesteding eruit moet komen te zien als ik oud ben, dan kijk ik daar graag met een positief toekomstbeeld naar. Ik wens dat de dan aanwezige generatie goed voor mij en ons gaat zorgen!

Ik geef de pen door aan Marina Bökkers om in augustus een column te schrijven. Zij en haar man hebben een maalderij en bakkerij. Hoe gaan zij om met duurzaamheid ?

Een vriendelijke groet,
Ilse Poppe

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.