haen we gaan naar rio

En we hebben al mooie Oranjeweken gehad. EK Atletiek met prachtige prestaties, Max Verstappen verrast telkens weer, Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Oranje volleybalvrouwen die brons pakken op de World Grand Prix met een sensationele zege op Rusland, handbalvrouwen die zich overtuigend plaatsen voor de EK in december.

Op Max Verstapen na zouden alle genoemden zomaar in Rio kunnen verrassen.

De redactie van Salland Centraal heeft geprobeerd een discussie op gang te brengen over topsport in Salland. Is niet echt gelukt, want blijkbaar is dit te hoog gegrepen of hebben te weinig Sallanders een mening of iets met topsport. Ik zal het iets breder trekken: Overijssel.

Van de 251 sporters die naar Rio gaan zijn maar 13 sporters uit Overijssel en niemand uit Salland of je moet 2 Zwollenaren tot Sallanders rekenen! Nog geen 5%. Ik heb al eerder geschreven dat de provincie Overijssel ook niets doet voor de sport. Dit in schril contrast met bv Limburg en Brabant. Zij hebben een fors deel van de ooit ontvangen Essent-gelden gereserveerd voor talentontwikkeling en topsport.

De commissaris van de koning wilde wel poseren met de Overijsselse sporters die naar Rio gaan. Werd een hele kleine foto. Desondanks durf ik te zeggen: mevrouw Bijleveld is erg hypocriet.

Haar uitzwaaitekst versterkt dit: “de provincie is trots op de sporters. We beschouwen jullie en de paralympiers als voorbeelden, niet alleen voor de provincie maar ook voor de jeugd”. Daarna overhandigde zij aan de sporters een Overijsel-pakket. Dus de sporters mogen wél Overijssel promoten….

Nu werpt zich een Overijsselse politica op als belangenbehartiger voor de sport, oud-schaatster Monique Kleinsman. Als je vervolgens leest wat zij wil, dan is daar blijkbaar wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden: het geld moet wel uit Den Haag komen! Wat doet Overijssel dan zelf?

Let op, als in augustus een Overijsselse sporter een mooie prestatie in Rio neerzet, zullen ook de Overijsselse bobo’s weer vooraan staan. Wel mee eten, maar anderen laten betalen.

Wonder boven wonder heb ik het woord “voetbal” nog niet laten vallen. Daar waar wel heel veel geld in omgaat en niks gepresteerd wordt. Stel, ik pleeg een bankoverval en pak 10 miljoen. Ik sta voor de rechter en die legt mij een straf op: 5 jaar zitten. Maar dan heb ik een ijzersterk verhaal. “Meneer de rechter, ik heb het afgelopen jaar toch geen misdrijf gepleegd en me netjes gedragen?”.

De rechter: “Dat heb ik over het hoofd gezien, je mag naar huis”.

Zo voelt bij mij de zaak FC Twente. Jaren aanrommelen, malversaties, zwart geld, en zo naar de top. En nu maar janken. Dat is blijkbaar de voetbalwereld: boven de wet acteren en als het aangepakt wordt steen en been klagen. Jammer voor de supporters, maar zij hebben alleen maar genoten van luchtbellen.

Over een paar weken kijk ik met heel veel plezier naar (over het algemeen) sporters die zonder kapitaal en met veel zweten het beste uit zichzelf halen. En net als bij de uiterst saaie EK voetbal is Oranje ook met voetbal niet in Rio. Geweldig toch, want ik denk dat het hoog tijd is voor maximale aandacht voor alle andere sporten.

Maar ja, wie ben ìk?

HAEN

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.