gerlant nu zonnepanelenpark in heeten later de volgende stap

“Een knap stukje lobbyen van de vrijwilligers van de plaatselijke energiecoöperatie Endona. Wat waren ze er al lang mee bezig, wat hebben ze al een hobbels genomen. De raadspleinsessie over het onderwerp was de eerste na de zomerstop in 2015. Alle politici waren weer uitgerust en scherp. Meerdere insprekers werden gehoord. De meesten waren voor, enkele tegen.

LTO Salland sprak ook in, sputterde tegen. Ze vinden dat je geen landbouwgrond aan de voedselproductie moet onttrekken zolang er nog zoveel daken zijn waar geen zonnepanelen op liggen.

Daar is best wat voor te zeggen maar eigenlijk waren ze niet echt tegen, ze brachten namelijk geen ‘gewicht’ in. Politici zijn vatbaar voor zwaargewichten, bij voorkeur voorzitters want dat geeft hun het gevoel dat ze belangrijk zijn, serieus genomen worden.

Maar ja de voorzitter van LTO Salland (Ben Haarman), die weet wel wat hij liever doet dan zijn hoofd nog weer binnen de Raalter raadszaal te steken. De secretaris (dat kan namelijk ook) Karin van der Toorn uit Olst, die was het ook niet. En als Karin begint te spreken dan luister je wel. Ik ben de naam van de inspreker van LTO al lang weer vergeten, de politiek dus ook. Ze hebben dus ook niet echt geluisterd.

Van de week was het in het nieuws, het college was om, de vergunning afgegeven. Op twitter deelde een (ex)landbouwbestuurder uit Mariënheem van een andere club het artikel. En ik vraag hem: Goed of Slecht? En als antwoord kreeg ik. “Zeg jij het maar. Heb ik niet echt een mening over. Wel knap dat men in Heeten dit voor elkaar krijgt. Interessant proces.”

Ik mag het van hem zeggen, tja dat is dan weer lekker. Ik volg het proces al een hele tijd. Het past helemaal binnen de doelstelling van de plaatselijke politiek in het kader van de duurzaamheid richting 2050. Dat het er ging komen stond dus allang vast, de hazen moesten nog even gaan lopen.

Mijn mening? Ik volg LTO in hun standpunt dat je geen landbouwgrond uit productie moet nemen ten behoeve van zonne-energieproductie, zeker gezien we aan de andere kant een groeiende wereld bevolking ook in 2050 moeten voeden.

Maar ik zie ook dat de overheid ons verkondigt dat we vernatten, ze in de natuur overal wateropvang-gebieden aanleggen en ons vertellen dat we onze stenen uit de tuin moeten halen, in nieuwbouwwijken ons regenwater in de wijk zelf in de grond op moeten vangen. Overal waar ‘bebouwing’ is kan de aarde z’n ding niet doen, het water niet opvangen dus racet het over de straat naar de sloot en zorgt dan voor volle sloten en wateroverlast. Ik zie zelf ook dat er wat veranderd in de wereld, ik mis al weken de zon.

Onze energievraag voor de toekomst, dat is nog een heel ding. Zonnepanelen zijn mooi maar de productie ervan? En straks het afvoeren? Het is nog maar de vraag wat er werkelijk aan milieuwinst is. Het is bewezen dat een tiental windmolens in Salland veel meer milieuwinst zouden behalen dan alle zonnedaken bij elkaar. Maar ook die vragen veel van het milieu. Denk aan grondstoffen voor productie en straks weer het afvoeren als de levensduur voorbij is.

Nog beter zouden enkele centraal geplaatste (mest)vergisters zijn. Voor de hele gemeente Raalte bijvoorbeeld, zouden twee vergisters voldoende zijn. Maar ook die dingen hebben maar een bepaald rendement. Er gaat daar tijdens het produceren ook veel te veel energie verloren. En er zijn gronden nodig om die te vergassen gewassen te verbouwen. En dat zijn gronden waar dan weer geen voedsel groeit. Bovendien kunnen ze stinken en dat is al helemaal niet wat u in uw achtertuin wilt.

Ik volg de energiediscussie al een jaar of wat, bezoek congressen, en als je de echte energiegeleerden hoort dan hoor je een heel ander verhaal. Met ons huidige energieverbruik is er maar één relatief schoon middel wat onze energievraag op dit moment kan vervangen als straks gas en olie op zijn: kernenergie. Maar dat willen we helemaal niet horen, dus daarom nu zonnepanelen en dan straks een keer een stapje verder.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.