familie kievitsbosch uit raalte zet nieuwe pluimveestal open

Harrie, Joke en Rik Kievitsbosch hebben in de nieuwe stal ruimte voor 45.000 leghennen. Daarnaast omvat hun bedrijf ook nog een melkveetak.

De familie Kievitsbosch schafte een aantal jaren geleden 65 zonnepanelen aan met de gedachte: ‘Energie wordt steeds duurder’. Een jaar later deed de veehouder mee aan een project van Stimuland en provincie Overijssel. Ook was gericht op de aanschaf van zonnepanelen. 124 panelen werden op de pluimveestal geplaatst. Met al deze zonnepanelen wordt er tussen april en oktober geen dag stroom van het net gebruikt.

Ledverlichting
Vanuit LTO Noord en de gemeente Raalte wordt het gebruik van ledverlichting in stallen gestimuleerd. Familie Kievitsbosch heeft dit opgepakt en in zowel de ligboxenstal als in de pluimveestal het grootste deel van de tl-buizen vervangen door ledverlichting.

In plaats van 48 watt wordt de kippenstal nu verlicht door 7 watt per lamp en 12,5 watt bij de koeien. Dat betekent een behoorlijke besparing.

Verminderde ammoniakuitstoot
De nieuwe pluimveestal is van de nieuwste technieken voorzien. Om te zorgen dat de mest sneller droogt en minder ammoniak uitstoot, blaast het beluchtingssysteem warme lucht uit de stal over de mest, die de stal via banden verlaat. Daarmee kon er een stal van 45.000 hennen geplaatst worden op de plaats van een stal van 7.000 hennen zonder dat extra ammoniakrechten nodig zijn.

De nieuwe scharrelstal van de familie Kievitbosch aan de Haansweg 10, 8101 PS te Raalte is te bezichtigen op vrijdag 22 juli van 14.00 uur tot 20.00 uur. De familie en haar toeleveranciers beantwoorden graag de vragen van hun bezoekers.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.