carolien het lichaam in verandering

Een jonge dame komt bij me met wat ze zelf zegt; ‘rare vragen’. Ze heeft kleine borsten. Haar schaamte hierover lijkt over te gaan op haar jonge dochtertjes, ze heeft er ook ‘last’ van tijdens de intimiteit met haar lief. De mevrouw gaat zich ontspannen op de behandeltafel. Daar merk ik een soort druk op haar geslachtsorganen. Deze dame heeft ‘pas’ op haar zestiende jaar haar eerste menstruatie gekregen. Haar vriendinnen waren allemaal al veel eerder ongesteld, dus om erbij te horen heeft ze vaak gedaan alsof ze ongesteld was, dus onbewust veel druk uitgeoefend op haar geslachtsorganen. De stress van ‘is het nu nog niet’, kunnen we omzetten in haar systeem.  Ik vertel haar over een vroeger buurmeisje die de menstruatie ‘al’ kreeg op haar negende jaar. Zij deed alsof het er niet was om niet op te hoeven vallen. Allebei ontevreden met hoe hun lichaam op dat moment is/was.

De mevrouw had kleine borsten.  Ze vergeleek zichzelf ook op dit vlak met andere meiden. En ze kwam er in haar oordeel niet zo goed van af; te klein….. Ze herinnert zich haar vader die naar haar lichaam kijkt. En papa was misschien wel trots en voelde veel liefde voor zijn opgroeiende dochter, maar zij voelde schaamte. Het patroon bij deze jonge dame was dus dat ze van haar lichaam eiste om anders te zijn dan het was.

Mijn lichaam had op jonge leeftijd vrij grote borsten. Ik herinner me dat een volwassen man naar mij wees in de gezamenlijke douche bij het zwembad en een gebaar maakte van grote borsten en lekker. Als twaalfjarige bakvis herinner ik me ook dat  ik compleet niet wist hoe ik me na zo’n reactie moest gedragen. In de loop der jaren krijgen wij mensen veel mogelijkheden om nog meer of elke keer weer vertrouwen in het Zelf te krijgen. Het vergt moed om je lichaam met z’n ‘gebreken’ te laten zien. je weet niet hoe mensen zullen reageren. Belangrijk is daarbij of je jouw eigen lichaam blijft ondersteunen.

Wanneer iemand je echt leert kennen zoals je bent met al je lichamelijke gebreken en littekens, dan kijkt die meestal verder dan alleen maar het lichaam. Lichamelijke intimiteit is op de eerste plaats je goed voelen bij elkaar, genieten van elkaars aanwezigheid. Intimiteit gaat veel verder dan een lichaam dat niet helemaal perfect is.

Reageer gerust; Info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.