bijzonder natuurbericht de bruine kiekendief gekiekt

Het is je vast wel eens opgevallen dat overal op het platteland de waterleidingen verbreed zijn, dat er hier en daar bochtjes en ander oponthoud aangelegd zijn. Daardoor verlaat het water langzamer de plek waar het als regen neervalt en daardoor hebben de rivieren meer tijd overvloedig water te verwerken.

Door de aanleg van die waterbergingen kunnen veel en bijzondere soorten flora en fauna zich vestigen in deze ‘natte natuur’. Kijk, daar heeft Raaltenaar Sjaak Bruggeman dan weer een oogje voor. Een paartje bruine kiekendief is hier een mooi voorbeeld van.

“Vandaag ben ik benieuwd naar het broedsucces van het enige paartje bruine kiekendieven in onze gemeente. Regelmatig zijn er voedselvluchten te zien in de richting van het nest. Omdat deze lucht-acrobaten het nest tussen het riet en dus op de grond maakt, zijn de jongen erg gevoelig voor predatie door bijvoorbeeld vossen. 

Om bij het nest te komen moet ik de exacte locatie weten. Na een uurtje observeren loop ik, zonder veel riet te vertrappen, in rechte lijn tot op drie meter naar het nest. Er zitten twee jongen op dit goed verscholen nest. Aan de spruitende slagpennen is te zien dat ze rond drie weken oud zijn. Met het maken van een paar foto’s heb ik belangrijke informatie voor een landelijk onderzoek over onder andere verspreiding en broedsucces van deze schaarse broedvogel.

Om verstoring te voorkomen en predatoren geen kans te geven maak ik me snel weer uit de voeten!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.