bijna een eeuw muziek bij orkest st caecilia

Er was nog een tweede onderscheiding voor Herman Zunnebeld die ‘pas’ 40 jaar lid is. En dat vooral omdat hij, voordat hij naar Raalte kwam, tuba speelde in Ittersum. Beide trouwe leden staan niet alleen muzikaal gezien hun mannetje, zo werd vorige week duidelijk tijdens een klein huldigingsfeestje direct na de repetitie in gebouw de Klanken. Herman Zunnebeld was van 1980 tot 1986 secretaris om in 1991 weer terug te keren in die functie. In 1994 stopte hij definitief met het vele werk dat bij die functie hoort.  Wel is Herman nog steeds vrijwilliger bij het Muziek Netwerk Salland, een initiatief van de gezamenlijke orkesten en harmonieën om jongeren voor muziek te interesseren. Samen met Johan op de Woerd verzorgt Zunnebeld de voorbereidingen van de leerorkesten op de basisscholen in de regio.

Ook bij Rob Wolfkamp is het lijstje met bestuursfuncties bij Orkest St.Caecilia indrukwekkend. Hij is of was onder meer bibliothecaris (voor de muziekstukken) van het orkest, verantwoordelijk voor de PR en externe communicatie (behalve bij zijn eigen jubileum en huldiging), lid van de Culturele Raad sectie muziek van de gemeente Raalte, grondlegger van de Muziekestafette, geeft les aan beginnende en gevorderde muzikanten, een trouw lid van de toenmalige kopergroep van Henk Nieuwkamp en lid van de ‘Klankkapel’ die tijdens carnavalsavonden speelde. Muzikaal gezien is hij een alleskunner, mede door zijn scholing op het Conservatorium, zo somde voorzitter Lemke op; “Van trompet tot trombone en van besbas tot een tuinslag met een trechter.”

Valse noot
Iemand ook die graag een grap uithaalt of een opmerking maakt, zo weet Lemke. “Ik heb dat zelf ondervonden toen ik in het leerlingenorkest naast Rob zat. Hij blies dan expres een valse noot, waarop dirigent Henk Nieuwkamp natuurlijk onze richting uit keek. Wat denk je? Rob keek dan ook meteen naar mij zodat ik de schuld kreeg.” Wolfkamp kon er wel om lachen en toonde prompt op zijn smartphone een foto van een foetus met trompet in de baarmoeder. “De eerste foto van mij, lang geleden,” zo klonk het vrolijk.

Minder vrolijk
Voorzitter Lemke is dus blij met deze twee trouwe leden, al volgt er over twee jaar misschien zelfs een 60-jarig lidmaatschap van een ander lid. Toch zijn er ook minder vrolijke zaken. “We krijgen heel weinig jonge leden erbij. Het is echt moeilijk om jonge mensen te interesseren. Toen ik midden jaren 70 door de liefde vanuit Amsterdam naar Raalte kwam, hadden we twee volle bussen nodig voor St.Caecilia. Nu schommelen we tussen de 25 en 30 leden. Met het Muzieknetwerk Salland proberen we daar wat aan te doen. Die verkering destijds was trouwens al na drie maanden voorbij, maar ik ben hier gebleven en wilde niet terug naar mij ouders in Amsterdam. En heb toch de ware ontmoet”, zo klinkt het met nog steeds een licht Amsterdams accent. De jarenlang verstoorde verhouding met de drumfanfare St. Caecilia is gelukkig weer verbeterd, zo stipt Lemke een ander positief punt aan. “We moeten elk onze eigen broek ophouden en in het algemeen bestuur samenwerken. Dat gaat steeds beter, ook bij ons veranderen de tijden.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.