bekendmaking sallandse boer tijdens roggemaaiersdag

De Roggemaaiersdag heeft een druk programma. Het rogge maaien zelf is natuurlijk de hoofdmoot. Ervaren dorsers laten zien hoe je met ‘een zich en pikhouweel’ een heel perceel rogge maait. Bindsters demonstreren hoe je van de rogge garven maakt en van die garven weer een gast. Toen de trekker werd uitgevonden ging het allemaal wat makkelijker, de Salland Ploffers zijn met die trekkers van toen aanwezig om het grasmaaien uit die tijd te laten zien.

Sallandse Boer
Het centrale middelpunt van roggemaaiersdag is de bekendmaking van de Sallandse Boer 2016. Martijn van den Berg uit Olst is op dit moment nog het visitekaartje vanuit de agrarische sector. Maar wie gaat dat vanaf de 23ste juli doen? Wie gaat tijdens Stöppelhaene de boerenstand vertegenwoordigen én is ambassadeur van het Oogstgaveproject. Dat wordt via een spel bekend: Wie de klomp past, trekke hem aan.

Nieuw is ook een modeshow van klederdracht. De klederdrachtgroep van de historische vereniging zal kleding showen en daarbij uitleg geven.

Streekproducten
Roggemaaiersdag is op het terrein van Landwinkel ‘De Knapenvelder’. De landwinkel is geheel vernieuwd. In plaats van een buitenmarkt is de landwinkel daarom de plek waar je terecht kunt voor al je streekproducten. Daarnaast wordt er koffie met krentenwegge, fris en ijs verkocht. Er is een prijsvraag waarbij je het gewicht van een melkbus met inhoud moet raden.

Kinderen
Voor kinderen is het een prachtig te kijken naar het rogge maaien, al was het alleen maar omdat het ook hartstikke leuk is te rennen en te vliegen over de gemaaide akker. Maar voor hen is er ook een speciaal programma.

Kinderen kunnen oud-Hollandse spelletjes doen. Uiteraard kunnen ze ook een ‘haantje’ beplakken met zaad en mee naar huis nemen. Vrijwilligers van de Stöppelhaene-commissie Verlichting en Versiering vertellen de kinderen én hun ouders ook graag hoe ze thuis versieringen kunnen maken of mee kunnen doen aan de optocht tijdens Stöppelhaene. Nieuw is dat er daarvoor het plakken met zaden en andere oogstproducten wordt gedemonstreerd.

Kinderen mogen ook het aantal snoepjes in een weckfles raden.

Meer info
De Roggemaaiersdag is zaterdag 23 juli, van 10.00 tot 14.00 uur bij Landwinkel de Knapenvelder, aan de Knapenveldsweg in Raalte. Hartstikke leuk voor jong, interessant voor oud. En prachtig voor toeristen. Meer informatie over de roggemaaiersdag: staging2.stoppelhaene.nl/roggemaaiersdag.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.