zonneschijntocht beleeft dit jaar 60e editie

De Zonneschijntocht is een erfstuk van de Raalter Automobiel- en Motorclub (RAM). Deze vereniging organiseerde toentertijd evenementen, zoals auto- en motorcross, later ook de befaamde Raalter Races, om met de opbrengst iets te doen voor de Raalter gemeenschap. De Zonneschijntocht is er daar een van.

Vele jaren achtereen nam het trio Bernard Aa, Ab Gorter en Wout Mars de organisatie van deze tocht op zich. Daarbij gesteund door veel trouwe leden van de RAM die elk jaar als chauffeur te vinden waren in de lange rij auto’s.

Uit alle aanmeldingen koos een deskundige, zoals zuster Bets Reinders – Wenneger, de deelnemers. Zij keek dan vooral naar de conditie van de personen, maar ook of ze al eerder een keer mee waren geweest.

De deelnemers aan de Zonneschijntocht worden ’s morgens afgehaald van de verzorgingshuizen of van hun woonadres. Daarna gaat het naar het centrale vertrekpunt. In de afgelopen jaren vertrok men onder meer vanaf het terrein bij de Franciscushof, de omgeving van TCR en het parkeerterrein van de Leeren Lampe.

Mooie tocht
Na het vertrek volgde een mooie tocht door het Sallandse landschap. Vele jaren werd die tocht uitgestippeld door Joop van Leusen. Hij wist de route vaak langs mooie landschappen maar ook gebouwen te leiden. Echt plekjes waar je niet vaak komt. Tegenwoordig wordt de rit uitgezet en begeleid door de motorclub van de RAM. Na een rit van zo’n anderhalf tot twee uur legde de stoet aan bij zaal Reimink in Lemelerveld. Daar kregen alle deelnemers en chauffeurs plus begeleiders hapjes en drankjes. Bekende artiesten en zangkoren uit Salland werden dan uitgenodigd voor een optreden. Na deze pauze werden de deelnemers terug gebracht naar de verzorgingshuizen of hun woonhuis. Maar tussentijds kregen ze nog een attentie uitgereikt. Daarvoor droeg Tobi Ellenbroek met zijn mensen zorg.

Een aantal jaren kregen de chauffeurs na afloop een hapje en drankje aangeboden bij de Hartkamp. De laatste jaren is dat overgenomen door Angeli Custodes.

Dit jaar is de pauze van de Zonneschijntocht bij de Leeren Lampe in Raalte. Daarmee keert de tocht na 40 jaar terug waar het ooit allemaal begonnen is.

Door aanpassingen binnen de verzorgingshuizen loopt het aantal bewoners daar terug. Steeds meer mensen blijven thuis wonen. Daardoor blijft er meer ruimte voor mensen die zelfstandig wonen. Indien ook zij willen meedoen aan de Zonneschijntocht kunnen zij als ze in Raalte dorp wonen melden bij Annemarie Snijders telefoon 0572-364453. Overige belangstellenden kunnen contact opnemen met Olav Schiller telefoon 0572-351498 (wel na 17.15 uur). E-mail: ASchiller@kpnmail.nl

Sponsoren
Al vanaf het begin krijgt de Zonneschijntocht een vaste financiële ondersteuning van Beaphar. De afgelopen jaren kwam ook TCR als sponsor in beeld. Het Raalter bedrijf levert al vele jaren de busjes voor aangepast vervoer.

Om zoveel mogelijk zieken, bejaarden, alleenstaanden en ouderen uit de gemeente mee te kunnen nemen tijdens de Zonneschijntocht(en) en gezien de stijgende kosten zoekt de organisatie nu en voor de toekomst uitbreiding van sponsors. Zowel particulieren als bedrijven kunnen naar eigen inzicht de Zonneschijntocht met een bedrag steunen. De organisatie krijgt steeds meer aanmeldingen en wil voorkomen dat mensen geweigerd moeten worden of niet mee kunnen. Voor informatie kan men terecht bij Olav Schiller.

Ook is de organisatie op zoek naar bedrijven en instellingen die op de een of andere manier een bijdrage willen leveren aan deze jubileum-editie van de Zonneschijntocht.

Een sponsor heeft zich hiervoor al aangediend. ,,Richard Woolderink maakt elk jaar foto’s van de Zonneschijntocht. En hij wist te vertellen dat zijn vader regelmatig op zijn Harley Davidson meereed om de tocht te begeleiden. En De Snorre was ook vele jaren lid van de RAM en nam deel aan activiteiten van de vereniging. Hij en zijn broer Hans trakteren de deelnemers aan de 60-ste Zonneschijntocht op Jacoba Kruidenbitter. Wellicht zijn er meer mensen van wie de ouders lid waren van de RAM of meededen aan de Zonneschijntocht en die door die band iets willen en kunnen doen om dit jubileum te steunen’’, aldus het huidige bestuur.

De organisatie van de Zonneschijntocht doet een oproep aan deelnemers aan de tocht, of aan kinderen van ouders die deelnamen, als gast of als chauffeur, om eens te kijken of ze nog oude foto’s en/of herinneringen aan de Zonneschijntocht hebben. Daarmee wil de organisatie een presentatie maken van Zestig jaar Zonneschijntocht. Wie iets heeft kan zich melden bij Olav Schiller per telefoon of mail. Voor verdere afwikkeling (scannen e.d.) wordt keurig zorg gedragen.

Wie meer wil weten over de Zonneschijntocht kan daarvoor terecht op Facebook. Verder is er informatie te vinden op: http://staging2.beaphar-zonneschijntocht.nl/.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.