wijk collendoorn in raalte heeft nu ook een eigen aed

Burgemeester Martijn Dadema kwam de AED onthullen. “Via sponsoring kwamen de middelen voor de AED binnen, en de bewoners in Collendoorn lieten zich massaal trainen in reanimatie en gebruik AED. Een burgerinitiatief voor een leefbare en veilige wijk. Het draagt direct bij aan een snellere reactie bij een hartstilstand en daardoor veel meer kans op overleven.”

Raalte en AED’s
Eind 2014 heeft de gemeenteraad van Raalte een startkapitaal beschikbaar gesteld aan de Stichting Burgeralarmering gemeente Raalte. De stichting zorgt er voor dat er zoveel mogelijk AED’s en burgerhulpverleners verspreid over de gemeente beschikbaar zijn. Daarbij hanteren ze een onderzoek van de Hartstichting dat in samenwerking met de ambulancedienst is geschreven.

Op dit moment zijn er in alle buurtdorpen van de hele gemeente Raalte 89 AED’s beschikbaar, waarvan nog niet alles 24 uur per dag. De Stichting heeft de Collendoorn een verwarmde buitenkast geschonken, waardoor de AED 24 uur beschikbaar is voor de buurt.

“Wij zijn enorm trots dat we in onze wijk mogen zeggen dat we een AED in ons bezit hebben en deze voor openbare doeleinden beschikbaar stellen”, laten de initiatiefnemers weten. “Na onze oproep om een cursus te gaan volgen en je aan te melden bij hartslag.Nu, hebben de buurtbewonders massaal gereageerd en waren alle cursusdagen binnen de kortste keren volgepland. Meer dan dertig gediplomeerden. Mooi dat we dat met z’n allen bereikt hebben.”

“Waar we ook trots op zijn, is dat we eigenlijk binnen een uurtje leuren door de wijk alle benodigde sponsorgeld bij elkaar hadden. Wat waren alle sponsoren enorm bereid om bij te dragen aan dit project. Ze hoefden er geen moment over na te denken. Prachtig en wat een groot hart.”

Bedrijven
Bedrijven uit de wijk die dit mogelijk hebben gemaakt zijn…
Boerhof kantoorinrichtingen, kinderfysiotherapie het Raan, Autotechniek Raalte ( volvo), Praktima, Bril Wonen, Verloskundigenpraktijk ’t Hart

Voor het volgen van een cursus kunt u contact opnemen met Praktima 0575 549191 en indien u ook het idee heeft een project zoals deze op te pakken met de wijk kunt u contact opnemen met Emily Hoogeslag: emily.hoogeslag@gmail.com

Reanimaties
In Nederland krijgt jaarlijks één op de duizend inwoners een circulatiestilstand. Er worden gemiddeld 200 reanimaties per week gedaan.

Een ambulance heeft gemiddeld 10 tot 15 minuten nodig om bij een reanimatie te komen en per minuut daalt de overlevingskans met 5 tot 10 procent. Daarom moet een reanimatie eigenlijk binnen zes minuten zijn opgestart.

Hoe werkt de alarmering?
Na een melding van een mogelijke circulatiestilstand bij 1-1-2, stuurt de meldkamer altijd twee ambulances naar het slachtoffer en wordt hartslagNu geactiveerd. Er wordt dan een oproep verstuurd naar een groep burgerhulpverleners in de omgeving. De burgerhulpverlener ontvangt een oproep via hartslagNu app op de telefoon.

HartslagNu zoekt het adres van het slachtoffer op , vanuit dit adres wordt een zogeheten zes minutenzone opgezet. Er worden maximaal dertig burgerhulpverleners van wie het dichtst bij het slachtoffer zijn gezocht. 1 van de 3 wordt naar het slachtoffer gestuurd en 2 van de 3 naar de dichtstbijzijnde AED. De straal rond de AED is 500 meter. Het doel is om binnen zes minuten de reanimatie op te hebben gezet.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.