week van de akkerbouw pril boerengeluk in wijhe

Leo de Jongh de Leeuw en zijn vader runden voorheen een boerenbedrijf in het Zuid-Hollandse Strijen. De agrariër leerde Annuska kennen en verhuisde naar Lierderholthuis, waar de kinderen Dorus en Sarah werden geboren. Vorig jaar streek het gezin neer aan de Bremmelerstraat in Wijhe, waar op erve ‘De Jonghe Leeuw’ een jaar geleden de eerste tarwe en aardappelen werden geoogst.

Grote stap
De stap om een akkerbouwbedrijf te beginnen bleek groot. “De grond moest nog ontdekt worden. Toch had ik er – vanwege de grondsoort – veel vertrouwen in. Er ligt hier zware klei, maar graszoden hebben er inmiddels een mooie bewerkbare laag in gemaakt”, vertelt Leo.

“Wat er zo leuk is aan een boerenbedrijf? Je bent bezig met iets wat groeit. Een ui begint bijvoorbeeld als een sprietje, maar als je ziet wat het later wordt, is dat natuurlijk fantastisch. Je bent eigenlijk met de basis van het leven bezig: het voedsel, voor ons allen.”

Duurzaam
Hoewel het bedrijf zich nog in de opbouwende fase bevindt, worden op het bedrijf tal van ‘disciplines’ ontwikkeld om het bedrijf duurzaam te maken. “Een biologisch bedrijf hoeft het niet meteen te worden, maar we streven naar duurzaamheid. Door lage doseringen van gewasbeschermingsmiddelen toe te passen, door puin weer te hergebruiken als fundering voor nieuw te bouwen schuur.”

“Op dit moment verbouwen we aardappelen, uien brouwgerst en suikerbieten, hebben we een opfokstal met jonge stiertjes en een imkerij met observatiekast”, zegt Annuska. Op de zogeheten akkerranden groeien geen gewassen, maar bloemen. “Dat is niet alleen goed voor natuurlijke plaag bestrijding van de gewassen, maar ook voor de biodiversiteit, gelukkig is er voor de onkosten een subsidie.”

Het bestaan van een akkerbouwer is echter niet zonder risico’s. “We zijn erg afhankelijk van het weer: we checken Buienradar de hele dag door!”

Inkomen en opvolger
Hoewel het op dit moment nog niet lukt om van het bedrijf rond te komen, is het doel om in de toekomst een modaal inkomen uit het bedrijf te halen. “Op dit moment doen we dat vooral door rechtstreeks aan onze klanten te leveren, waardoor er een schakel minder tussen zit. In de toekomst willen dan ook graag uitbreiden”, zegt Leo. Over een eventuele opvolger maakt de agrariër zich overigens geen zorgen: zoon Dorus verblijft in zijn vrije uurtjes maar al te graag op de trekker: “Mijn zoon is er niet van af te slaan”, zegt Leo lachend.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.