voorrangssituatie marktplein heino onduidelijkheid alom

Enkele weken terug waarschuwde lokale wijkagent Herman Rienties voor een gewijzigde voorrangssituatie in Heino. Voor verkeer op de Dorpsstraat was een bordje geplaatst voor de uitritten van het heringerichte Marktplein met de tekst ‘Verkeer van rechts heeft voorrang’.

Bestuurders die vanaf de parkeerplaats – want dat is het Marktplein – kwamen, kregen dus voorrang op verkeer van links. Bij het ‘oude’ Marktplein was dat andersom, en dat was duidelijk met haaientanden aangegeven (zie foto onder).

Bordje weer weg
Maar de nieuwe regeling kon in Heino al snel op kritiek rekenen. Want als er een paar vanaf het Marktplein de Dorpsstrat op moeten, staat het verkeer rond de kerk helemaal stil. Het bordje is daarop weer verwijderd en Zielman weet te vertellen dat verkeerspecialisten van de gemeente zich nu buigen over de situatie.

Maar is de voorrang voor verkeer van rechts nu dan ook weg? Die vraag stelde Gerlant aan de eerder genoemde wijkagent. “Ik wacht nog op terugkoppeling van de gemeente. Maar op dit moment: geen bord, geen voorrang”, antwoordde hij.

Onduidelijk
Maar met de herinrichting van het Marktplein is het onduidelijker dan ooit dat het om een uitrit van een parkeerplaats gaat. De haaientanden zijn verdwenen, de straatstenen zijn hetzelfde als die op de Dorpsstraat én de hoogte is gelijk (zie foto boven).

“Niemand snapt het, en juridisch is het zo lek als mandje”, stelt Zielman. “Plaats dan nu een bord met een P. Ik denk dat Herman (Rienties, red.) aan het bellen is gegaan, gemeld heeft dat er wat fout zit, en hij nu verder moet blijven wachten tot dat de afdeling verkeer het uitgedacht heeft. Toen ik dat bedacht kreeg ik direct medelijden met hem. Ik moest ineens denken aan Hans de Kort in Raalte, die wacht al jaren op zijn ‘verboden te fietsen bordjes’ in het centrum.”

Gerlant: “Ik hoop niet dat daar in Heino dit weekend wat gebeurt. Je zal het slachtoffer met schade zijn en de verzekering stelt dat ze niet betalen omdat ze er eerst nog eens een paar advocaten over laten gaan, de gemeente aansprakelijk stellen wegens nalatigheid… Advocaten die uiteindelijk wij als burgers moeten betalen, de eventuele schade dus ook.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.