uniek openluchtspel bij natuurbad heidepark

“Stefan Borkos is een oud liefdesverhaal dat zich afspeelt in een zigeunerkamp”, vertellen Riky Hesse en Cobie de Greef, dames van het eerste uur. “Het stuk speelt rond 1900 bij Boedapest en gaat over een groep zigeuners die al jaren in de bossen woont. Rijke heren willen dat bos echter kappen.” Hoofdpersoon van het verhaal is Stefan Borkos, deze rol wordt vertolkt door Sander de Greef; de zoon van Cobie.

“Onze regisseur Joop Kieftenbeld is jaren geleden met een aantal anderen van Plankenkoorts naar het amfitheater in Lochem geweest, waar hij het stuk voor het eerst zag”, vertellen de twee dames. “Hij was erg enthousiast over het stuk en zei toen meteen: ‘Dat ga ik in Lemelerveld ook doen!’ Het plan was om het stuk ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum op te voeren, maar uiteindelijk lukte dat niet en ging het plan de ijskast in. Joop wilde het stuk ooit nog een keer oppakken en het 40-jarig bestaan van Plankenkoorts was hiervoor een mooie aanleiding. Het is inmiddels ook al 75 jaar geleden dat in Lemelerveld een dergelijk openluchtspel werd opgevoerd.”

Enthousiast
De toneelclub is vorig jaar nog eens naar Lochem afgereisd om te zien hoe alles reilt en zeilt met een uitvoering in de buitenlucht. Om er een onvergetelijk schouwspel van te maken, heeft Plankenkoorts samenwerking gezocht met andere partijen. “Allerlei groepen die normaal niet samenwerken, zijn nu één club. Geweldig, iedereen is ook zó enthousiast!”

Inmiddels is de groep Lemelervelders al een dik jaar bezig met de voorbereidingen. De cast bestaat uit vijftig à zestig personen, die zich onder meer bezighouden met acteren, figureren, grime, het bouwen van decorstukken en tribunes en andere klussen. Plaatselijke coryfeeën draven op met paarden en huifkarren. “De bouwgroep is al vanaf januari bezig, er wordt een compleet zigeunerdorp gebouwd”, vertellen de dames vol trots.

Sinds 1 mei wordt er al volop buiten – op locatie – geoefend. “Het terrein was niet vlak genoeg om de tribunes te plaatsen. Er moest een grondverzetbedrijf aan te pas komen om het terrein hiervoor geschikt te maken.”

Water
Scouting Lemelerveld en Con Amore hebben een bijzondere inbreng. De Scouting figureert op het water en het Stefan Borkos-koor bestaat uit leden van Con Amore. De muzikanten komen van Lemelerveldse bodem. De teksten, composities en arrangementen zijn bewerkt door Marion Mulders. Bij de overgang tussen de verschillende scènes wordt ondersteunende muziek gespeeld. “Sfeervolle zigeunermuziek met een viool, accordeon en meerdere gitaren!
Heidepark is een schitterende locatie voor dit stuk, vooral omdat er veel bomen staan. Dat komt de sfeer ten goede. Als je dan die schittering van die paarden en de koetsen in het water ziet, zó mooi!”

Natuurlijk moest er voor het stuk ook veel zigeunerkleding geregeld worden. “Gelukkig was er veel eigen inbreng van de mensen. Het geluid en het licht is uitbesteed aan professionele bedrijven want dat moet helemaal perfect zijn! Het is een avondvullend stuk, dus de mensen krijgen beslist waar voor hun geld!”

Kaartverkoop
De uitvoeringen van Stefan Borkos’ vinden plaats op 15, 18 en 25 juni. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar een andere datum. Alle avonden is de aanvang om 20.00 uur. Per uitvoering kunnen vijfhonderd personen plaatsnemen op de tribunes. Kaarten kosten in de voorverkoop 12.50 euro, aan de kassa 15 euro. Kaarten zijn te bestellen via de site staging2.openluchtspellemelerveld.nl of telefonisch bij Cobie de Greef, tel: 0572-371742 of Ines Wiersum-Roerink tel: 0572-372127.

Mocht u geen internet hebben en het liefst de kaarten direct willen halen, dan kan dat op woensdag- en vrijdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur en vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in het Kulturhus de Mozaïek. Mocht u wel kaarten hebben besteld dan kunt u deze daar dan ook afhalen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.