uitvaartonderneemster ellen overmars werkt nu samen met collega angelien wiggers

“Vooral een dag vrij nemen werd een probleem. Ik ben 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar. Het is prettig om iemand in te kunnen zetten, maar dan wel iemand met dezelfde visie als ik. Met veel geluk ben ik Angelien tegen gekomen. Dat was tijdens een inspiratiedag voor uitvaartondernemers. Ze was net klaar met de opleiding en het klikte meteen!”

Het tweetal werkt al zo’n jaar samen, maar inmiddels heeft hun samenwerking een vast karakter gekregen. “Angelien is geen onbekend gezicht meer in Raalte. Nadat we elkaar hadden ontmoet, vroeg ik haar of ze zin had om mee te lopen. Ik wilde wel weten of we bij elkaar zouden passen. Werkte zij op dezelfde manier als ik? En dat bleek zo te zijn. We hebben dezelfde visie. Het draait om passie, humor en rust. Het klinkt misschien wat zoetsappig, maar Angelien is lief voor de nabestaanden. Ze kan goed omgaan met mensen die in een kwetsbare periode zitten.

We willen allebei aan hen alle aandacht besteden. Tijd kennen we wat dat betreft niet. De nabestaanden moeten alle tijd krijgen om weloverwogen keuzes te maken. Niets hoeft meteen. We komen met alle liefde wat later terug. Vaak hebben mensen de neiging om meteen alles in beweging te zetten. Dat raad ik niet altijd aan. Soms is het ook goed om eerst stil te staan bij het verlies. We willen het zo creëren dat de familie de regie neemt om vanuit de eigenheid van het gezin en de overledene de uitvaart vorm te geven, waardoor de uitvaart een persoonlijk karakter krijgt.”

Toegankelijker
Het is nog maar twee jaar geleden dat Ellen voor zichzelf begon als uitvaartonderneemster. Niet iedereen kan na zo’n relatief korte periode al de samenwerking aangaan met een extra kracht. “Mijn werkwijze wordt gewaardeerd”, stelt Ellen. “Dat merk ik, en daardoor krijg je mond-tot-mondreclame. Misschien dat het ook wel een beetje komt door mijn ‘vrouw zijn’. Toen ik startte, was ik de enige vrouwelijke uitvaartonderneemster in de regio Raalte. Ergens heerst toch het idee dat vrouwen iets toegankelijker zijn; eerder een arm om iemand heen kunnen slaan; meer oog hebben voor details. Als vrouw benader je het rouwproces nou eenmaal anders. Het zal niet de enige factor zijn, maar het zal vast wel een rol spelen.”

Zingeving
Angelien komt uit de reiswereld. Ze organiseerde jarenlang groepsreizen voor bedrijven. “Maar op een gegeven moment zocht ik toch naar zinvoller werk”, vertelt ze. “Daarom besloot ik een opleiding tot uitvaartverzorgster te volgen. In mijn leven heb ik helaas al een aantal naasten verloren; ziekte in het gezin… Daardoor ga je anders in het leven staan. In mijn oude werk miste ik een stukje zingeving. Het was een mooie baan, maar soms dacht ik wel eens: ‘Waar gaat dit allemaal over?’ In dit werk heb ik veel meer voldoening. Het draait er uiteindelijk allemaal om dat de familie met een goed gevoel op het afscheid kan terugkijken.”
Ellen mag dan samenwerken met Angelien, ze benadrukt wel dat de nabestaanden, als ze haar inschakelen, zoveel mogelijk met dezelfde persoon krijgen te maken. “Heel soms zal dat niet lukken, maar dan behoudt nog altijd een van ons de regie.”

Ellen Overmars Uitvaart is gevestigd aan het Sparrenplein 1 in Raalte. Voor melding van een overlijden bel: 06-49073939 (24 uur per dag bereikbaar); voor overige informatie of een gesprek: 06-49659951. Zie verder staging2.ellenovermars.nl.

Condoleanceregister
Sinds kort beschikt Ellen op haar site over een digitaal condoleanceregister. “Dat is optioneel en er zijn geen kosten aan verbonden. Thuis in alle rust herinneringen of anekdotes delen met de nabestaanden en deze kracht bij zetten door een foto te uploaden of alleen een condoleance bericht achterlaten, het is allemaal mogelijk. De familie kan ervoor kiezen om de reacties alleen zelf te zien, maar kan ze ook openbaar laten. We generen na twee weken zelf een pdf met alle condoleances voor de familie, maar voor de zekerheid neem ik naar het evaluatiegesprek ook een geprinte versie mee. Zie het als een extra stukje service.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.