topsportambitie kwiek niet ten koste van alles

“Natuurlijk streef je naar het hoogste, maar niet ten koste van alles.” Dat zijn de duidelijke woorden van Kwiek-voorzitter Wim Kieftenbeld. Hij benadrukt daarmee dat er ambitie genoeg is bij de Raalter handbalvereniging, maar dat prestaties niet leidend zijn. “Voor Kwiek is het belangrijk dat de speelsters binding hebben met onze vereniging en achterban. Daar waar nodig halen we versterkingen op, maar we willen volle tribunes en geen hoge rangschikking en lege plaatsen.”

Bij het trekken van een vergelijk met Dalfsen, wijst de voorzitter op bovenstaande doelstelling. “Ik wil het systeem van Dalfsen absoluut niet veroordelen, maar daar wordt het eerste team geïsoleerd van de rest. Dat is een keuze, maar dat willen wij niet.”

Jeugd centraal

Kwiek handhaafde zich het afgelopen seizoen met de nodige moeite in de Eredivisie. Geen schande, vindt Kieftenbeld. Maar het doel is nu wel om een stabiele eredivisionist te worden. Met de focus op de eigen jeugdopleiding wil Kwiek daarvoor een goede fundatie creëren. “Onze jeugdopleiding blijft centraal staan. Daarmee weet je ook dat je naar de lange termijn kijkt en niet naar korte termijn snel scoren. Wij investeren de laatste jaren veel geld om onze jeugdtrainers verder te ontwikkelen.”

Wel mag gezegd worden dat binnen de competitie-indeling bij de jeugd nog wat zorg is vanuit Kwiek. Dit is bij het NHV bekend. “We willen graag meer weerstand voor onze hoogste jeugdteams. Daarmee willen we onze omgeving niet tekort doen, maar het is essentieel voor onze opleiding dat jeugdspelers al op jonge leeftijd leren met meer weerstand om te gaan. Dus we willen meer echt landelijk gaan spelen.”

Handbalhart

De voorzitter zegt letterlijk en figuurlijk het handbalhart van Salland te willen zijn. “Als er speelsters van buurtdorpen doorbreken, mogen we daar best trots op zijn en Kwiek is trots om Sallandse speelsters dat platform te mogen bieden. En het Sallandse publiek wil wel, los van de punten. Het gehele seizoen zitten er bij thuiswedstrijden zeker 500 supporters op de tribune.”

Sponsorklimaat

Op de vraag of er in Salland een goed genoeg sponsorklimaat is om absolute topsport te realiseren, antwoordt Kieftenbeld dat het vinden van sponsoren in ieder geval geen koud kunstje is in de handbalwereld. “We zijn dan ook enorm trots en blij met onze huidige sponsoren.”

Eén van de redenen dat sponsoren niet in de rij staan, is het feit dat handbal nu eenmaal niet de meest bekende sport van het land is. “Het is soms jammer dat veel mensen de dynamiek van de handbalsport niet kennen. Het is dan ook mooi om te zien dat het Nederlands damesteam onlangs heeft laten zien wat handbal kan zijn en ik hoop dat daardoor meerdere potentiële sponsoren ook gaan zien wat handbal kan betekenen.”

Daarnaast stelt Wim dat binnen Salland veel gevraagd wordt van bedrijven op het gebied van sponsoren. “Er zijn naast sport zoveel evenementen en initiatieven en daar moeten veel bedrijven vaak even voor in de buidel tasten.”

Betalen

Dat in de buidel tasten doet Kwiek overigens niet voor de speelsters in het eerste team. Speelsters in Dames 1 betalen gewoon contributie en krijgen geen vergoeding. “Bij Dames 1 zoeken we het vooral in de faciliteiten, zoals korting op schoenen, voldoende trainingskleding, professionele medische begeleiding, et cetera.”

De dames trainen zes keer in de week. Daar kan een beetje amateurvoetballer nog een grote punt aan zuigen. “Dames 1 traint op dinsdag twee keer twee uur met avondeten tussendoor, traint op de donderdag- en vrijdagavond en heeft nog twee krachttrainingen. Daarmee wil ik aangeven dat het bij handbal niet om geld gaat, maar om de moraal en ambitie van speelsters. Uiteraard zullen wat meer faciliteiten helpen, maar als je eenmaal gaat betalen, dan zet het hek maar open.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.