Home / archiefcentraal / tentoonstelling t olster erfoed 150 jaar spoorlijn door olst

tentoonstelling t olster erfoed 150 jaar spoorlijn door olst

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat op 1 oktober 1866 Olst op het spoornet van Staatsspoorwegen (SS) werd aangesloten. De spoorlijn door Olst was onderdeel van de spoorlijn A van Arnhem naar Leeuwarden.

Op 2 februari 1865 werd als eerste het baanvak Arnhem – Zutphen geopend, gevolgd door het baanvak Zutphen – Deventer op 5 augustus 1865.

Maar de opening van het baanvak Deventer – Zwolle liet extra lang op zich wachten, omdat de onteigeningsprocedures voor het verwerven van de benodigde grond door hardnekkig verzet van grondeigenaren, vooral in de gemeente Olst, veel meer tijd kostte dan was verwacht. Meer dan een jaar later, op 1 oktober 1866 ging dan eindelijk ook dit baanvak open.

Zwolle
Daarna volgde, precies een jaar later, het baanvak Zwolle – Meppel. Vervolgens baanvak Meppel – Heerenveen in januari 1868 en tot slot baanvak Heerenveen – Leeuwarden op 1 september 1868.

In eerste instantie kreeg de gemeente Olst één halte op de Olsterkamp. Er kwam een standaard stationsgebouw. Vanwege het lage inwonertal van het dorp was het een gebouw van de vijfde klasse, het kleinste ontwerp. In 1899 werd het gebouw aanzienlijk vergroot. In juni 1891 opende de Staatsspoorwegen vier nieuwe treinhaltes in de gemeente Olst: de haltes Puinweg, Hoenlo, Beltenweg en Duursestraat. Als er tijdig een verzoek werd gedaan stopte de trein bij een van deze haltes, ze hebben maar kort bestaan en werden in juni 1918 alweer opgeheven.

Het baanvak Zwolle – Leeuwarden werd in 1952 geëlektrificeerd, een jaar later, in 1953 gevolgd door het baanvak Arnhem – Zwolle. Er bleven nog enkele jaren stoomtreinen rijden. Langzamerhand werden de stoomtreinen vervangen door elektrische treinstellen. Zo reed op 28 mei 1957 de laatste stoomtrein door Olst.

Het stationsgebouw van Olst wist niet aan de slopershamer te ontkomen. In 1972 werd het gebouw gesloopt en kwam er een Abri voor in de plaats.

Tentoonstelling
Met voorwerpen, afbeeldingen en informatiemateriaal uit het archief van de historische vereniging ‘t Olster Erfgoed hebben Erna Zijlstra en Lena van Duren weer voor jong en oud een leuke, informatieve tentoonstelling samengesteld.

Het Infocentrum IJssel Den Nul aan de Rijksstraatweg 109 op Den Nul is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Lees ook

Raalter college achter uitbreidingsplannen aannemingsbedrijf Tibben

RAALTE – Het Raalter college van B&W is akkoord met de uitbreidingsplannen van aannemingsbedrijf Tibben …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.