Home / archiefcentraal / scholieren in heino leren over gevaren telefoongebruik op de fiets

scholieren in heino leren over gevaren telefoongebruik op de fiets

Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40% grotere kans op een verkeersongeval. Eén op de vijf fietsongevallen waarbij een jongere is betrokken, wordt veroorzaakt door smartphonegebruik. Busbedrijven luiden de noodklok omdat zich dagelijks gevaarlijke situaties door afleiding in het verkeer voordoen.

Afspraken maken
Samen met de kinderen is gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van een mobiele telefoon. De kinderen konden ervaren wat afleiding met je doet. Zij hebben samen oplossingen bedacht en afspraken gemaakt. Enkele van deze afspraken zijn geselecteerd en op de Safetydeal geschreven. Na ondertekening door de leerlingen, de leerkracht en de wethouder is deze Safetydeal in het klaslokaal opgehangen.

De leerlingen hebben onder meer beloofd hun mobieltje voor het fietsen in hun tas te stoppen. Verder beloofden zij af te stappen als zij gebeld worden, en onderweg het geluid van hun mobieltje uit te zetten. Wethouder Wagemans benadrukte het gevaar van de smartphone in het verkeer met enkele persoonlijke ervaringen. Zijn dringend advies, niet alleen aan de leerlingen, maar ook aan alle volwassenen: ‘Gebruik je smartphone niet in het verkeer, maar houd je blik op de weg!’.

De App Fietsmodus
Fietsmodus verleidt jongeren om tijdens het fietsen hun smartphone niet te gebruiken. Met een beloning in het vooruitzicht laten we jongeren vrijwillig het veilige gedrag ervaren.

Deelnemers die veel en minder veel fietsen hebben een gelijke kans op prijzen, omdat Fietsmodus werkt met een maximale dagscore. Die kun je bereiken in één rit of in meerdere ritten op een dag. Bij zes keer de maximale dagscore maak je al kans op een bioscoopkaartje, bij twaalf keer op een speakerboxje en bij achttien keer op een trendy fiets. Er zijn het hele jaar prijzen beschikbaar. Je kunt de Fietsmodus-app dus altijd gebruiken. Meer informatie over de app is te vinden op https://fietsmodus.nl/.

De les van Veilig Verkeer Nederland is mogelijk gemaakt door ROV Oost-Nederland en Veilig Verkeer Nederland. De App Fietsmodus is een initiatief van het Ministerie van I&M.

Lees ook

Slotviering Pauluskerk; einde tijdperk

RAALTE – De Pauluskerk wordt op zondag 3 oktober officieel aan de eredienst onttrokken. Dat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.