rondleiding over de oude begraafplaats in olst

Nadat begraven om en in de kerk niet meer was toegestaan werd in februari 1832 deze begraafplaats in gebruik genomen.

In 1924 nam de gemeente Olst een nieuwe algemene begraafplaats op Den Nul in gebruik. De gemeenteraad besloot daarnaast dat op de oude begraafplaats, in die grafruimten waarvoor het recht betaald was, nog begraven zou mogen worden. Vandaar dat er tot op heden nog begrafenissen of bijzettingen van urnen plaatsvinden. Tegenwoordig is op de oude begraafplaats een plek ingericht om as te verstrooien.

Teun en Else Oosterbroek namen in 2000 het initiatief voor het oprichten van een werkgroep om de oude begraafplaats te gaan onderhouden en in oude luister te herstellen. Deze werkgroep oude begraafplaats is één van de werkgroepen van ’t Olster Erfgoed. Er is een vaste groep enthousiaste vrijwilligers, die wekelijks (als het weer het toelaat) aanwezig is op de begraafplaats. Met de gemeente Olst-Wijhe is jaarlijks overleg.

Naast het groenonderhoud van de begraafplaats verzorgen de vrijwilligers ook eenvoudige reparaties aan de grafmonumenten.

De inspanningen van de werkgroep en de gemeente hebben ertoe geleid dat de begraafplaats een bijzondere cultuurhistorische plek is in het centrum van Olst. Een bij veel Olstenaren nog steeds onbekende mooie, rustige oase.

Je bent van harte welkom op woensdag 22 juni 19.30 uur bij de ingang van de oude begraafplaats aan de Hendrik Droststraat 20A (bij het Molenpad). De rondleiding is gratis en duurt ongeveer een uur. Bij slecht weer wordt de rondleiding verzet naar 29 juni.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.