pb herxen ziet kans op glasvezel voorbij gaan

Toen SallandGlas haar acties voor snel internet op het platteland begon, was Herxen ook een van de dorpen waar eventueel glas zou komen. “Als we zestig procent deelname zouden halen, kwam er naast coax ook glas”, vertelt Hans van Zwolle van Plaatselijk Belang. De eerlijkheid gebiedt hem te zeggen dat die zestig procent toen niet gehaald is, “maar dat was op een haar na”, vertelt hij. En daarnaast is er uiteindelijk ook nooit een deadline geweest. De ervaring wijst uit dat veel mensen tot het laatst wachten.

Maar SallandGlas heeft haar activiteiten overgedragen aan Cif Cogas en deze investeringsmaatschappij heeft in haar business-model de gebieden met coax uitgesloten van deelname. Daardoor valt naast Herxen bijvoorbeeld ook de kern van Okkenbroek buiten de boot. Van Zwolle: “We kunnen nog heel goed leven met coax, maar je merkt nu al dat het internet trager wordt. Want er gebeurt steeds meer op internet. In Herxen neemt dat exponentieel toe omdat door het trage internet van voorheen mensen er toen sowieso minder gebruik van maakten.”

Van Zwolle voorspelt dat over een paar jaar coax te traag is geworden voor wat we dan allemaal met internet doen. En hij heeft de praktijk achter zich. Ieder jaar neemt het internetgebruik met zo’n 150 procent toe! Coax kan dat nu nog wel aan. Maar het is een systeem waarbij de data voor alle aansluitingen door dezelfde kabel gaat. Bij glasvezel krijgt ieder adres zijn eigen kabeltje.

Plaatselijk Belang Herxen kan wel leven met de huidige internetsnelheden, “maar over een paar jaar loopt dat vast en daarom hadden we nú graag met glas meegedaan. Misschien hadden we die vijftig procent deelname niet gehaald. Maar dan was het een keus van de bevolking geweest,” zegt Van Zwolle. “Nu is het een keus van anderen.”

Van Zwolle vraagt zich af waar de sturende rol van de overheid blijft. “Eigenlijk is internet een nutsvoorziening. En dat wordt het in de toekomst meer en meer. Het gaat net zo belangrijk worden als energie en water. Iedereen moet het hebben. De overheid moet zich daar eigenlijk mee bemoeien en vanuit die positie ook vooruit kijken. Nu doet zich de kans voor glasvezel te krijgen. Maar die kans laten we lopen. Wij in Herxen moeten nu maar wachten op een volgende kans. Welke die is en wanneer die voorbij komt? Geen idee.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.