opinie war on drugs compleet mislukt

Door Harrie Kiekebosch

Je zou dat gedoogbeleid gek kunnen noemen. Maar eigenlijk is het dat niet: het is knettergek. Burgemeesters zijn het zat. Ook de teelt moet legaal. Nog niet door de vrije markt, maar door de overheid gereguleerd.

Officieel zijn burgemeesters niet partijgebonden. Dat geeft ze iets meer bewegingsruimte. Ze kunnen iets verstandiger opereren dan politici die altijd stroperig zijn, want bang bij de volgende verkiezingen de boot te missen.

We hadden eind vorig jaar al eens een politiek rondje langs de velden gemaakt om te horen hoe politici in deze regio over het drugsbeleid denken. We hebben dat deze week ook weer gedaan. We kunnen er kort over zijn: reguleren van de drugsteelt, daar willen de politici wel aan meedoen. Maar een coffeeshop in Ommen, Raalte, Dalfsen, Olst-Wijhe? Ho ho, daar gaan we niet aan beginnen.

D66 Raalte
Behalve D66 in Raalte en de PvdA in Dalfsen, die wil daar best over nadenken. Tijdens de verkiezingen in 2010 maakte Bert Terlouw dat al bekend, maar hij kreeg toen zo’n vracht vol verontwaardiging over zich hen, dat D66 zich maar even stil hiel. Maar Terlouw vindt nog steeds: een coffeeshop is als ieder ander bedrijf, net als een café bijvoorbeeld.

PvdA Dalfsen
Johan Wiltvank van de PvdA in Dalfsen is het ook van harte eens met de regulering van hennepteelt. Wat hem betreft krijgt Dalfsen daar zelfs een rol in. En zodra de achterdeur geregeld is, dan zou wat hem betreft de gemeente ook mee moeten kunnen denken over de komst van een coffeeshop.

Een goed gesprek over drugs komt niet eens op gang, zo bang zijn politici er voor. We leven in een land met meer verkooppunten voor sigaretten dan voor brood. Supermarkten stunten met drank en een dorp is al snel groot genoeg voor een slijterij. Onze jongeren hebben zuipketen en dorpsfeesten draaien op drank. Maar als het over andere drugs gaat is de wereld te klein.

Twee derde van het politiewerk is drugs-gerelateerd! En dat komt omdat drugs verboden zijn. Want daardoor wordt het crimineel. Hoeveel meer argumenten heb je nodig om drugs te legaliseren?

Hopelijk hebben de burgemeesters met hun verzoek de teelt te reguleren een eerste stap gezet en volgen er meer. Net als in de rest van de wereld, waar ze steeds meer inzien dat ‘the war on drugs’ compleet mislukt is.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.