opinie pgb regels maakt gezinnen kapot

Geachte leden van de Tweede Kamer der staten Generaal

Ik ben boos, heel erg boos maar ook verdrietig. Er zitten 150 volksvertegenwoordigers in Den Haag. Maar ik voel mij niet vertegenwoordigd. Sterker nog,  door uw handelen word ik gevangen genomen in een oerwoud van PGB-regelgeving met als gevolg dat ik mijn gezin niet meer kan runnen. Daarvoor bent u verantwoordelijk! Ik zal u vertellen waarom.

Ik ben vader van een gezin met drie lieve en heel intelligente kinderen, ik ben ook partner van. Mijn kinderen hebben al enkele jaren een PGB budget zodat wij passende zorg in kunnen kopen.  De decentralisaties, de vergrijzing er moest wat gebeuren er moest bezuinigd worden dat kon ik ook wel begrijpen. En ingrijpen in een vertrouwd systeem doet pijn en gaan wij als burger altijd merken.

Na wat eerste strubbelingen met het nieuwe systeem, wat wennen aan, hebben wij dat nu lokaal best wel onder de knie. Het is echt niet allemaal koek en ei, maar dat was het in het oude systeem ook niet.

Mijn probleem nu, gaat zelfs mijn lokale bestuurders boven de pet. Als ik er met ze over spreek, staan ze met de handen in het haar. Zij moeten bijvoorbeeld voor 15 juli 2016 de jaarrekening met accountantsverklaring aan Gedeputeerde Staten zenden. Maar omdat de SVB de boel niet voor elkaar heeft lukt dat niet. Wat kost dat wel niet?

Als vertegenwoordiger, budgethouder, ben ik verantwoordelijk voor de inhuur en verantwoording van de PGB-gelden. Ik moet er dus zorg voor dragen dat de zorgverleners betaald krijgen.

Nu is het zo dat de mensen die ik inhuur in sommige gevallen al zes maanden geen geld hebben gezien. Niet omdat wij de boel niet voor elkaar hebben, maar om dat de Sociale Verzekerings Bank niet functioneert.  Uren en dagen zijn wij met elkaar druk om hun oeverloze vragen te beantwoorden. Een voorbeeld? Drie kinderen in één taxi naar een zorgboerderij rijden. Dan moeten daar van de SVB drie facturen van komen. Als ik die factuur door drieën deel en de getallen achter de komma afrondt, is dat niet goed en komen daar vragen over, zijn we weken verder. In de tussentijd komen hier thuis de herinneringen en aanmaningen binnen. Wie gaat die betalen? En wanneer?

De zorgboerderij heeft van twee van de drie kinderen al vier maanden niet betaald gekregen, van eentje dit hele jaar nog niet. Uren bellen met niet capabele medewerkers bij de SVB verder. Mensen die werken volgens een systeem.

Als ik dan een keer een uurtje voor me zelf denk te hebben, even een uurtje ontspannen in de kroeg, even biljarten, vraagt daar de uitbaatster: ‘Hej Gerlant, hoe heb jij dat nu met dat PGB? Ik word er helemaal gek van. Ik heb ook PGB voor twee kinderen maar dat SVB!…’
Ik hoor haar verhaal aan, geef haar wat adviezen en denk, shit daar gaat m’n rust.

Een ander voorbeeld: boodschappen doen in de supermarkt. Een oud vrouwtje dat me kent. ‘Zeg Zielman, jullie hebben ook PGB voor je kinderen hè. Kunt u mij eens even helpen? Ik snap er niks meer van met die SVB. Ze denken dat ik boekhouder ben daar op dat kantoor. Ik moet inloggen met m’n DigID, maar wat ik ook doe, het werkt niet. En de mail die ze sturen, man wat een post!’
Ik snap wat ze bedoelt, mijn mailbox puilt ook uit met die flauwekul. Ik met mevrouw mee om haar te helpen en uiteraard om haar verhaal aan te horen. Weer twee uur verder.

Politici daar in Den Haag,
ik ben thuis de mantelzorger, geen boekhouder of ambtenarenentertainer.
Bezuinigingen oké, maar hier word niet bezuinigd, hier worden mensen, hele gezinnen kapot gemaakt door onbenulligheden. Niet om geld te besparen, maar om zichzelf te kunnen verantwoorden.

Ik hoor u al denken, zorg in natura! Helaas, dat werkt niet. Wij zijn unieke mensen, we passen niet in uw systeem. Daarom ook dat PGB-budget. En bovendien, de zorgboerderij, die zitten aan hun ‘zorgplafond’ Weer zo’n idiote regel.

Stelt u zich eens voor dat uw loon zes maanden niet binnenkomt?
Hoelang gaat dit zo nog door?
Wat gaat u tegen al die gemeenten zeggen die extra kosten moeten maken om dit soort onbenulligheid?

Bezuinigen? Helemaal niet. Dit is geld van links naar rechts schuiven en de kiezer bedriegen.
Hoe lang blijft deze minister, staatsecretaris nog vergaderen over het geluk van mijn gezin en dat van anderen?

Of wacht u nog een maand, komt u straks terug van uw zomerreces om te zorgen dat ook wij en onze zorgverleners zorgeloos op vakantie kunnen?

Gerlant Zielman gerlant@sallandcentraal

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.