opinie ik heb de krant opgezegd

Door Gerlant Zielman

De krant opgezegd, je weet wel, het Sallands Dagblad of was het nu het Overijssels Dagblad? Ik weet het niet meer. Ik lees hem al veertig jaar. Toen als vijf-jarige weliswaar nog plaatjes kijken maar toch, nieuws heeft me altijd geïnteresseerd. Stelligger: gefascineerd.

De enige echte Zwolsche krant, dat is het, die hadden we thuis, die kwam elke middag tegen vier uur. De laatste jaren heet het de Stentor, ze gingen samen. Ik hier in Zuthem kreeg de Sallandeditie met nieuws uit Raalte en Olst-Wijhe. En o ja, de doden uit Lochem, Barchem soms zelfs uit Zutphen op de achterste pagina vermeld.

Ik zat jaren in hun lezerspanel. Om de zoveel weken de vraag: Hoe kunnen we ons product verbeteren? Steevast antwoorde ik met: ‘laat me als regiokrant zien wat er bij ons aan de andere kant van het kanaal gebeurt. Links is Zwolle, rechts is Dalfsen.’ Maar dat was niet mogelijk, ik heb me er bij neergelegd. Ben me zelfs gaan plezieren met de columns uit Raalte, heb regelmatig een columnist wat ingefluisterd om zo iets of iemand te plagen.

De leukste (vind ik) is wel een column van Lauk Bouhuijzen. Die ging over de zondagsrust hier in Laag Zuthem. Een gazonmaaier of een slijptol die hoor je hier niet, dat doe je niet. Je gunt elkaar gewoon die heerlijke rust. Genieten met vrouw en kinderen in de achtertuin van de vogeltjes, de loeiende koeien en mekkerende schapen. We kregen een nieuwe buurman, een slimme vent, een politicus. Die mag je op de hak nemen, dat hoort bij hun functie. Niemand durfde hem te zeggen ‘houd je gemak, je verstoord onze rust’. Ik heb Lauk iets in gefluisterd en we hebben nooit een gazonmaaier weer gehoord op de zondagmiddag.

Ze – de krant – bleven maar vernieuwen, ‘verbeteren’ zoals ze dat noemden. Ik bleef maar aangeven dat ze steeds verder van me afgingen. Ik foeterde thuis wat en dacht over opzeggen. Tot 1 april 2014 de krant niet meer kwam. Grote verbazing en ik dacht dat het kwam omdat ze al die bezorgers op straat gezet hadden en er nieuwe kwamen.

Ik aan het bellen, bleek ik al twee jaar geen abonnement meer te hebben, mijn vrouw had het opgezegd. Te duur, en ze was m’n gemopper zat. Ze had zich wel verbaasd dat het ding bleef komen, maar rekeningen zagen we niet. Toen bleek dat onze oude bezorger al die tijd haar reservekrant bij ons in de bus deed, ze kon wel genieten van mijn soms prikkelende ingezonden brieven. Ze genoot ervan als ik weer eens de politiek op de hak had.

Besloten om toch weer een abonnement te nemen, en we hebben nog weer twee jaar meegelezen. Mijn vrouw mijn gemopper ‘s morgens voor lief nemend. Afgelopen najaar kwam er weer een vernieuwing, niet tot mijn plezier maar tot mijn verbazing gingen mijn twee tieners toen 10 en 11 ‘s morgens naar de brievenbus en begonnen de krant te lezen.

Vooruit, dan gaan we nog even door. Met de gedachte, het is belangrijk voor hun vorming. Helaas duurde dat maar enkele weken en daarna was papa weer degene die als hij weg ging ook nog een krant in de brievenbus vond. Tot 2 maart, toen was het klaar. Ik heb me afgemeld via de site. Ik was twee dagen te laat: opzeggen gaat per maand. Dan doen we nog een maand. Kinderachtig gezeur. De laatste maand was een verzoeking. De Giro uit Apeldoorn in ons Sallandse regiokatern, nieuws van de Veluwe maar ook bijvoorbeeld uit Hardenberg en Zutphen. Ze zijn de weg kwijt.

Ria, Benny, Martin, Sander en al die anderen die al zijn weg gepromoveerd. Het ligt niet aan jullie. Het ga je goed, maar ik zeg tabee.

Ook wat te fluisteren?: Gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.