opinie compliment aan boeren en hun antibioticagebruik

Drs. Henny Verhoeven (bestuurslid Nederlandse Melkveehouders Vakbond): “Op twitter verschijnt een tweet naar aanleiding van de nieuwste gegevens over antibiotica gebruik in de landbouw. De landbouw heeft een forse daling bereikt, maar het doel dat het ministerie ooit stelde lijkt niet gehaald te gaan worden. De tweet heeft de strekking: kun je nagaan hoeveel antibiotica die boeren eerst gebruikten als ze nu zo makkelijk kunnen reduceren.

Die tweet valt bij mij verkeerd. Daar waar je een compliment kunt geven over de enorme inspanningen van de boeren, wordt er enkel een sneer gegeven. Ik reageer, ik parkeer de tweeter in een hokje van ‘milieu-activist’ en ga verder.

Antibiotica in de landbouw;  sinds 2009 zijn de regels verscherpt.  Ze zijn zelfs zo strikt geworden dat je soms een dier niet de beste zorg kunt verlenen. En dat doet pijn, het doet pijn als je de lievelingskoe van de familie een week ziet strijden tegen een bacterie die te overwinnen was geweest als er meteen een derde generatie antibiotica gegeven had mogen worden. Maar dat mag niet, je moet eerst andere middelen proberen.

Tegen de tijd dat de koe op sterven na dood is, mag de derde generatie antibiotica gegeven worden. Maar die kan de koe dan niet meer redden, dat kan alleen als je tijdig met de behandeling start. Het hele gezin neemt afscheid van de lievelingskoe, mijn achtjarige dochter vecht tegen haar tranen. Ze ging altijd vers gras plukken voor deze koe en haar vriendinnetjes die kwamen spelen deden altijd vrolijk mee. De boer vloekt ‘dit is nou de reden waarom je geen lievelingskoe moet hebben’.  Vier keer in die week kwam de dierenarts langs.  We denken nog even maar niet aan de rekening. Die pijn komt later.

Antibiotica reductie is inderdaad groot, met name in de  varkens- en pluimveehouderij werd er veel preventief gebruikt. Dat is allemaal verdwenen. Het is ook een goede zaak dat er niet lukraak met antibiotica wordt gewerkt. Maar jaren geleden werd al gewaarschuwd dat het doel veel te streng was, dat het moment komt dat dierenwelzijn in het gedrang komt. En dat moment is bereikt. Volgens onderzoek van de Raad voor Dierenaangelegenheden komt er meer uierontsteking en meer ziektes bij kalveren voor sinds de antibioticareductie.

Antibiotica in de veehouderij moest minder vanwege antibioticaresistentie bij mensen. Echter: slechts 20% van de antibioticaresistentie voor ESBL producerende bacteriën bij mensen wordt veroorzaakt door antibioticagebruik in de veehouderij. Voor andere resistenties liggen de aantallen vele malen lager (aldus prof. Bonten, hoogleraar medische microbiologie te Utrecht) . Die andere 80% wordt veroorzaakt door onder andere het veelvuldig gebruik van antibiotica door mensen zelf. De enorme inspanning die gevraagd wordt van de landbouw staat voor mij niet in verhouding.. De landbouw verdient een ‘chapeau’ , maar in plaats daarvan duikelen de actiegroepen over elkaar heen om te laten merken hoe slecht de landbouw het wel niet doet.

Met die milieu-activist op twitter bleek het uiteindelijk wel mee te vallen; hij is redacteur bij Salland Centraal en wilde best weten hoe het dan echt zit!”

Henny Verhoeven.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.