olst wijhe verdere mailbeveiliging kost tijd

Dat heeft het college laten weten in reactie op het kritische artikel van Binnenlands Bestuur en daaropvolgende vragen van PvdA-raadslid Toon Schuiling.

Binnen de overheid is er in toenemende mate aandacht voor informatiebeveiliging. De cybercrime gericht op overheden en gemeenten stijgt in rap tempo. Mede daarom heeft de gezamenlijke IT-organisatie van de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe (DOWR-i) in februari een speciale functionaris aangesteld belast met informatieveiligheid en privacy.

Door Binnenlands Bestuur werd echter geconstateerd dat de veiligheid van e-mail bij de drie gemeenten beperkt was. Niet alle standaarden waren ingevoerd, waardoor kwaadwillenden eenvoudig zouden kunnen slagen bij de gemeenten.

E-mailverkeer verstoord
“Implementatie kost tijd”, stelt de gemeente Olst-Wijhe. “Ook zorgvuldig handelen om te waarborgen dat de gemeentelijke email blijft werken, is van cruciaal belang. Wanneer één van deze standaarden verkeerd wordt ingesteld, werkt de email in zijn geheel niet meer. Een technische maatregel om het risico op spam en phishing te verminderen, mag niet leiden tot verhoging van het risico dat e-mail verkeer van en naar de gemeente wordt verstoord.”

DOWR-i voert op dit moment een impactanalyse uit, zodat ze goed in beeld krijgen wat de consequenties zijn. Vervolgens zal er overgegaan worden tot implementatie van deze standaarden. “We verwachten dit eind 2016 te kunnen realiseren.”

Geen garantie
“Toepassing van (nieuwe) standaarden laat overigens onverlet dat geen garantie kan worden geboden dat niet op enig moment toch een digitale inbraak mogelijk is. Zo is veiligheid een combinatie van techniek en gedrag. Spam en phishing vanaf andere adressen en goed lijkende adressen blijven helaas bestaan, ook na implementatie van de standaarden.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.