Home / archiefcentraal / multiculti til maakt indruk op uilenwerkgroep raalte

multiculti til maakt indruk op uilenwerkgroep raalte

“We werden eind mei door de steenuilenwerkgroep op de hoogte gebracht van een broedende kerkuil in de gemeente Raalte”, vertelt Paul. “Er was ook al een nest van steenuilen op het erf.”

Hij bracht een bezoek aan de prachtig gerenoveerde boerderij waar een grote duiventil op een boomstam gemonteerd stond. “De stroom werd van het schrikdraad afgehaald en vervolgens stiefelden wij met de ladder op de nek door het weiland naar de duiventil.” 

Woonflat
Het was een soort woonflat, vertelt Paul. “Met drie niveaus. Een grote deur aan de zijkant geeft toegang tot al die niveaus. Volgens de eigenaar dit jaar voor het eerst een kerkuil in zou broeden.”

De werkgroep wilde dat natuurlijk graag controleren en ging aan de slag. “Het bovenste niveau was één grote kast waar na controle een nest met vijf jonge kerkuilen in zat. De twee niveaus daaronder waren in twee delen opgesplitst. Linksonder zat een nest van een kauw met twee jongen. Bij het plaatsen van de ladder vloog er uit de opening rechtsonder naast de kerkuil nog een torenvalk weg. Later vonden we hier een nest met vijf eieren van de torenvalk. We hoorden vervolgens nog dat er eerder in het middelste niveau een holenduif gebroed heeft.”

Multiculti-til
Uijttenboogaart en zijn werkgroepleden waren diep onder de indruk van deze fraaie ‘multiculti-til’ waarbij de afzonderlijke soorten ieder een plekje gevonden hadden. “De Nederlandse maatschappij zou er een voorbeeld aan kunnen nemen. Als je dan ook nog weet dat er een steenuil op het erf broedt komen we tot de conclusie dat het wel een heel bijzondere locatie is. Nu maar hopen dat we de volgende jaren de steen- en kerkuil weer mogen begroeten op deze zeer speciale stek.”

Mochten er mensen zijn die op hun erf in de gemeente Raalte een broedende kerkuil hebben zitten, dan hoort de werkgroep dit graag. Bel dan met Jan Legebeke (0572-357782) of mail met Paul Uijttenboogaart (pm.utb@home.nl).

De locatie van de duiventil is niet gepubliceerd in verband met de bescherming van de broedende dieren.

Lees ook

Woningcorporaties regio Zwolle doen beroep op gemeenten: ‘Maak nieuwbouw mogelijk’

ZWOLLE – De negen woningcorporaties in de regio Zwolle doen een dringend beroep op gemeenten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.