lauk gerlant

Gerlant, hij heeft mijn postuur maar dan de helft, is van het ongecompliceerde type dat via social media en nieuwssites over van alles en nog wat zijn mening geeft. Hij heeft wat moeite met d’s en t’s maar dat deert hem absoluut niet. Over de Raalter gemeenteraad, over het ondergewaardeerde kerkdorp Laag Zuthem, over zijn motor, over de nachtelijke inbraak door actievoerders bij pluimveehouder Visschers in Dalfsen, over het Marktplein in Heino, over het handelsverdrag TTIP, Gerlant laat horen wat hij ervan denkt.

Soms vliegt hij uit de bocht. Recent liet hij weten dat de gemeenteraad van Raalte zich dood moest schamen omdat ze aandacht voor vluchtelingen en het AZC hebben, maar niet voor de enorme problemen van varkens- en melkveehouders. Ik (en anderen) vonden dat een te makkelijke vergelijking en lieten hem dat weten. Waarna een wat gepikeerde Gerlant prompt twitterde dat ‘journalisten hem de grote broek aangetrokken hadden.’

Ook buiten Salland is Gerlant nu opgevallen. Daarom mocht hij vorige week in Amsterdam tegen de lage melkprijzen protesterende boeren uit Nederland toespreken. ‘Het loopt me al dun door de broek bij het idee’, liet hij van te voren weten. Maar een megafoon doet wonderen en het pleidooi van Gerlant voor minder melk en betere prijzen in hartje hoofdstad kreeg bijval.

Inmiddels heeft Gerlant ook gemeld dat sommigen hem graag zien als nieuwe voorzitter van de grootste landbouworganisatie van ons land, LTO Noord. De huidige voorzitter, Albert Jan Maat, stopt dit najaar. Met Gerlant als opvolger zou er weer een nieuwe voorzitter uit de oude gemeente Heino komen. Ook  Maat is er geboren en getogen voordat hij naar Drenthe moest. Ik schat de kans niet heel hoog in, maar het zou zeker verfrissend zijn in een tijd waarin politici en bestuurders (en vooral hun voorlichters) elk woordje op een weegschaal leggen. Zodat het vaak dodelijk saaie toespraken en interviews zijn. Met Gerlant lopen we dat risico niet. Ik denk dat hij wel een goede plaatsvervanger of adjunct moet hebben. Daarvoor denk ik aan Ben Haarman. De oud-wethouder woont tegenwoordig in Heino en heeft na zijn glorieus gewonnen stortgatstrijd tegen de gemeente tijd en energie over. Teveel om alleen aan Moldavische varkens te besteden.

Een mooi koppel zou dat zijn, Gerlant en Ben. Met Karin dan als boegbeeld, het oog wil ook wat. Gedrieën het beste bewijs dat de Sallandse bodem anno 2016 geen rogge maar agrarisch talent oplevert. En mais.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.