lauk beeld

Tijdens het interview herinnerde Pauline zich een beeld dat altijd naast de school heeft gestaan. En toen ze dat zei, meende ik me ook iets te herinneren. Een vrouwenfiguur of zo, met een kind, wat grijzig, anderhalve meter hoog op een sokkel, zoiets. Je rijdt er honderden keren langs zonder het echt te zien, zeg maar. Waar is dat beeld tijdens de huidige verbouwing gebleven, zo mijmerde Pauline, het zou straks mooi in de nieuwe, afgesloten tuin kunnen staan.  

Misschien heeft de gemeente het als goede buurman tijdelijk opgeslagen toen de kunstenaarsbende van Ronald Jonkman in de oude school (uit 1939) plaats moest maken voor bouwvakkers, zo dacht ik. En stelde voor om een mailtje aan de gemeente te sturen. Als journalist wil je ook wel eens wat  nuttigs doen.  Na een paar weken stilte hoorde ik toevallig dat mijn vraag voor enig tumult had gezorgd want niemand van onze nijvere ambtenaren wist iets van zo’n beeldje.

Dat zou groot nieuws kunnen worden; ‘Gemeente raakt beeld kwijt’. Met spoorloos verdwenen zaken zoals plastic buisjes uit stortgaten  en gouden eikels heeft Raalte al naam opgebouwd, maar niemand zit er te wachten op een volgende affaire. Ik werd nieuwsgierig en ging zelf eens op onderzoek uit op internet. Interessant om te zien hoeveel beelden er in deze gemeente eigenlijk zijn. Merkwaardig trouwens dat Wikipedia, de encyclopedie op internet: onder het kopje ‘Lijst van beelden in de gemeente Raalte’  staan alleen maar zes beelden in Heino. Dat is toch iets te veel eer.  

Na een uurtje speuren, had ik het raadsel opgelost. In 2007 is het beeldje gewoon verhuisd naar het Carmel College Salland, de verre opvolger van de huishoudschool. Daar staat het sinds die tijd  bij de ingang aan de Zwolsestraat, links om het hoekje, zeg maar. Ik heb het nog even gecontroleerd ter plekke. En die verhuizing was helemaal legaal en officieel. Dus jammer voor het Hofstedehuis (en gelukkig voor de gemeente), helemaal niks aan het handje, maar dat beeldje van moeder en kind zal niet terugkeren. Voor de toekomstige bewoners maakt het niet veel uit, die zijn het nu al vergeten.    

Er is wel een ander beeldenmysterie. Sinds enige tijd is het grote bronzen beeld van een varken bij het voormalige varkensproefbedrijf Ramele spoorloos verdwenen. Daar schijnen Sallandse boeren achter te zitten, mogelijk als protest tegen de lage varkensprijzen. Het gerucht gaat dat het tijdens Stöppelhaene zal opduiken als concurrent van Harry de Haan.

Lauk

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.