jos erkens probeert het zo milieuvriendelijk mogelijk aan te pakken

In onze weekkrant besteden iedere maand over twee pagina’s aandacht aan duurzaamheid. Dat doen we samen met de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe. In ons katern Duurzaam in Salland schenken we er voortdurend aandacht aan, samen met iedereen die iets kwijt wil op gebied van natuurlijk en duurzaam. Meedoen in dat kartern (commercieel of niet), stuur dan even een mail naar redactie@sallandcentraal.nl

Jos Erkens: “Is ons huishouden duurzaam? Wat is duurzaam eigenlijk? Hoe ver kun je gaan? Is duurzaamheid rendabel? Leuke vragen om bij stil te staan! Ja, ik denk dat ons huishouden zich bezig houdt met duurzaamheid. Onze woning bijvoorbeeld, die is hebben wij in 2006 gebouwd, uiteraard is het huis toen goed geïsoleerd en gelijk voorzien van HR++-glas en een HR-ketel. 

In de afgelopen jaren hebben we nog PV-panelen op het dak laten leggen en afgelopen zomer hebben we een zonneboiler met heatpipes (van het Duitse merk OEG) aangeschaft. Die verwarmt ons tapwater en is aangesloten op de vloerverwarming. Het rtl4-programma ‘woontips’ heeft er een filmpje van op youtube gezet. Dat is bij ons thuis gemaakt.

100 dagen afvalvrij
Vorig jaar hebben we als gezin ook meegedaan met de proef van de Rova: 100 gezinnen, 100 dagen 100% afvalvrij. Een hele uitdaging als je nog kinderen in de luiers hebt! Tijdens deze 100 dagen zijn we er wel achter gekomen dat er ontzettend veel producten onzinnig verpakt zijn en voorzien zijn van een hoop extra toevoegingen om de kleur/geur/smaak goed te houden. In deze periode hadden we een “afval-coach” en via een forum konden de deelnemers elkaar tips geven. 

Vanaf die tijd koken wij minder uit pakjes. Gewoon zelf sausjes en kruiden maken. Het klinkt heel moeilijk, maar dat is het niet. Bovendien scheelt het veel restafval, de smaak is lekkerder en is het nog uiteindelijk goedkoper ook. Ook wasmiddel is heel makkelijk zelf te maken, evenals poeder voor de vaatwasser!

Wasbare luiers
Ook voor de wegwerpluiers hebben wij een duurzamere oplossing gevonden. Er bestaan tegenwoordig moderne wasbare luiers. Maar ja, dan nog wasbaar met al die … erin. Toch valt het mee. Het is even wennen, maar je hebt er ook voordelen van. Je merkt dat ze eerder zindelijk worden. En naast een berg afval scheelt het ook in de portemonnee!”

Jos Erkens, team Vergunningen en Handhaving gemeente Raalte

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.