isala en deventer ziekenhuis willen roken bij ziekenhuis niet verbieden

Vanaf 1 juli wil de Saxenburgh Groep volledig rookvrij zijn. Roken mag dan niet meer op het terrein, zowel binnen als buiten. En dat geldt voor iedereen; medewerkers, stagiairs, vrijwilligers, bezoekers, gasten, patiënten en cliënten. De enige uitzondering wordt gemaakt voor cliënten die wonen in de ouderenzorglocaties.

Gastvrijheid
“Helemaal verbieden is lastig na te leven en past niet in ons gastvrijheidsbeleid waarin we ook mensen die (af en toe) willen roken – bijvoorbeeld omdat ze zich onprettig voelen – in de gelegenheid willen stellen”, zegt Robert van Putten, woordvoerder van het Deventer Ziekenhuis.

Van Putten stelt dat het ziekenhuis in Deventer een strikt en terughoudend rookbeleid hanteert. “Dat betekent dat patiënten en medewerkers slechts op een paar plekken mogen roken. Uiteraard zonder een ander daarbij tot overlast te zijn.” Plannen om het beleid aan te passen zijn er niet.

‘Kunnen en willen niet’
Ook Isala ziet in het besluit van de Saxenburgh Groep vooralsnog geen aanleiding om het eigen rookbeleid aan te passen. “We kunnen en willen onze gasten en medewerkers niet verbieden om te roken, maar passen wel een ontmoedigingsbeleid toe”, aldus woordvoerder Astrid Nauta.

“Om ons rookbeleid te kunnen blijven handhaven, is het toegestaan om te roken in twee door ons ingerichte gedoogzones bij het hoofdgebouw. Isala is een rookvrij ziekenhuis. Ook op de buitenterreinen en in de binnentuinen mag niet worden gerookt. Dit geldt ook voor e-sigaretten (elektronisch).”

Voorbeeldrol
Zorgmanager Wim Jaspers van de Saxenburgh Groep wil juist een voorbeeldrol vervullen. “We hebben een concept ontwikkeld, dat begint met een rookvrije organisatie. Het concept willen we beschikbaar stellen aan alle geïnteresseerde werkgevers in de regio.” Vooralsnog lijken de ziekenhuizen in ieder geval geen interesse te hebben.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.