innovaties door biomimicry ook voor salland

Biomimicry. Letterlijk betekent het ‘nabootsen van leven’. En dat is precies wat er met biomimicry gedaan wordt. Onze natuur bestaat 3.8 miljard jaar en in die natuur zijn allerlei technische hoogstandjes te vinden waar wij als mens veel van kunnen leren. Een flink tal innovaties zijn uit de natuur gehaald.

Gastspreker Bowine Wijffels van Cailin Partners vertelde er deze maand over tijdens het Sallandcafé Special. Dit Sallandcafé was georganiseerd door Jacco Appelman, Michel Marsman en Angelique Nijhof. Jacco is van de Werkgroep Duurzaamheid van Plaatselijk Belang Broekland, tevens docent biologie bij de Universiteit van Utrecht. Michel Marsman en Angelique Nijhof hebben onlangs hun Duurzaam Inspiratie Centrum Broekland van Nijhof Installatietechniek geopend. Netwerk ‘De Kracht van Salland’ ondersteunde  de innovatie-bijeenkomst mogelijk.

Naast klittenband zijn waterafstotende verf, zwemvliezen en zelfs de architectuur van gebouwen voorbeelden van ‘afgekeken uit de natuur’ Maar ook vliegen in v-formatie. Zelfs de neus van een Japanse hogesnelheidstrein. Die is afgekeken van de bek van een ijsvogel.

Bedrijfs- en organisatieontwikkeling
“Biomimicry is niet alleen van toepassing op fysieke zaken”, aldus Wijffels. “De natuur weet zich aan te passen aan veranderingen, weet zich voort te planten en zichzelf te beschermen en heeft daarvoor allerlei vormen beschikbaar. Door goed naar de natuur te kijken die al miljarden jaren bestaat, kunnen we leren ons te redden op deze aarde. Maar ook te kijken naar organisaties en hoe zij inspelen op veranderingen, bijvoorbeeld in de markt waarvoor zij werken. Vanuit de natuur hebben we een aantal basis principes geleerd.”

Wijffels werkt met zes basisprincipes die ze uit de natuur haalt. Gebruik milieuvriendelijke stoffen (1) bijvoorbeeld. Ga daar efficiënt mee om (2). Speel in op lokale mogelijkheden (3) en integreer ontwikkeling en groei (4), evolueer om te overleven (5), pas je aan aan de omstandigheden (6). Het lijken simpele voorwaarden. Maar in de natuur zijn ze van overlevensbelang!

Het Duurzaam Inspiratiecentrum van Nijhof Installatietechniek is ook een voorbeeld van biomimicry. Door veranderende omstandigheden in de mark heeft Michel Nijhof zijn bedrijf weten aan te passen van een regulier installatiebedrijf naar een duurzaam inspiratie centrum met een verbreed assortiment aan installaties.

Met Cailin Partners ondersteunt Wijffels organisaties in het omgaan met veranderingen en het aanpassen. Gedragingen van dieren, maar ook planten, zijn erop gericht voldoende voedsel te hebben, zich voort te planten en zich te beschermen tegen gevaren en schade. Voedsel, voortplanting en veiligheid. Die drie v’s, daar moet een organisatie ook op sturen, vindt ze.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.