hans de kort onbehoorlijk bestuur en de zegge vii

Onbehoorlijk bestuur
Tijdens de raadspleinsessie van deze maand kwam onomstotelijk vast te staan dat ons college zich schuldig maakt aan onbehoorlijke praktijken. Hoezo? Welnu, ik doel op een op de agenda staand verzoek om, in afwijking van het bestemmingsplan, een woning te mogen bouwen op een verboden plek. De aanvrager had hiervoor adviseur X ingeschakeld.

Derden belanghebbenden hadden tegen het verzoek inhoudelijke bezwaren en dienden een zienswijze in. En wie dacht u dat die zienswijze van de bezwaarmakers (namens het gemeentebestuur!) heeft behandelt? U raadt het nooit: het was dezelfde adviseur X die optrad namens de veroorzaker van het geschil.

Wethouder Wagenmans – daar is ie weer – noemde deze handelwijze volstrekt vanzelfsprekend, er was geen sprake van, zelfs niet de schijn van belangenverstrengeling. Nee, dank je de koekoek, het ís belangenverstrengeling en wel in haar zuiverste vorm.

Ik verwacht van de gemeenteraad dat hij het college opdraagt onmiddellijk een eind maakt aan dit handelen, dat lijnrecht indruist tegen de beginselen van behoorlijk bestuur.

De raadsleden zijn de behartigers van onze belangen. Ik zou het verwerpelijk vinden als zij deze structurele praktijk van belangenverstrengelingen zou laten afdwingen door hun inwoners. Maar als zij het erbij laten zitten, zal in ieder geval ik tot het uiterste gaan om dit, via de wegen die daarvoor ter beschikking staan, alsnog te bereiken. In dat geval zou de gemeenteraad zich dood moeten schamen, maar ik hoop dat ze het niet zover laten komen.

De Zegge VII
Tijdens die raadspleinsessie kwam nog een ander merkwaardig punt boven tafel: de aankoop van zo’n 2,7 hectare grond binnen De Zegge VII. Die grond was indertijd niet aangekocht omdat de betreffende eigenaar blijkbaar dacht daarmee grof geld te kunnen verdienen. Nu hij het zelfs aan de straatstenen niet kan slijten, wil hij de risico’s afwentelen op de Raalter gemeenschap en vindt daarvoor bij Wagenmans – daar is ie alweer – een willig oor.

Er zijn allerlei argumenten te bedenken voor deze aankoop, maar ze komen allemaal neer op gokken. En waartoe dat leidt hebben wij kunnen zien bij de soap die De Zegge VII van meet af aan, sinds 2003, is geweest. De bedrijven stonden ook toen “in de rij” om zich er te vestigen.

Tijdens een zitting bij de Raad van State presteerde het college het zelfs evident te liegen met de bewering dat C1000 behoefte had enkele hectaren aan te kopen. Dit werd namelijk later door diezelfde C1000 hartgrondig ontkend!

Tot heden is er bijna geen vierkante meter verkocht en dat zal nog vele jaren duren. Niet in de laatste plaats nu daar een veel te groot asielzoekerscentrum (AZC) ontstaat.

Ik zou zeggen: laat de huidige eigenaar in zijn eigen sop gaar koken. Hij en diegenen aan wie hij zijn grond eventueel toch nog kwijt zou raken, hebben zich gewoon te houden aan het bestemmingsplan.

De gemeenteraad is goed beraden zich niet opnieuw oren te laten aannaaien door het college. Er ís geen behoefte aan grond, en al helemaal niet zolang er zo’n enorm AZC staat.

Wiens belang is er met de aankoop eigenlijk gediend? Inderdaad: dat van de verkoper en dat van Wagenmans (gezichtsverlies als de aankoop niet doorgaat). Zeker niet het belang van de Raalter gemeenschap!

Hans de Kort
Raalte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.