glas in salland noord eerste zeven procent binnen

Dat is te lezen op de site van glasvezelbuitenaf. Het is de tussenstand van afgelopen woensdag. Overmorgen komt er een nieuwe tussenstand. Vijftig procent van de plattelanders moet meedoen om aansluiting door te laten gaan.

Salland Noord is het gebied op de lijn Boerhaar-Broekland-Mariënheem. Het gaat om 1600 aansluitingen. Tijdens de informatieavonden werd al gezegd dat de meeste ja-zeggers wachten tot de laatste week. Omdat er nog 27 dagen te gaan zijn voor de deadline waarop de 50% gehaald wordt, maakt niemand zich nog zorgen. Sterker nog: in vergelijking met andere gebieden waar Cogas CIF ook op deze manier glas in het buitengebied aanlegde, lopen de percentages voor.

Afgelopen weekend heeft de 4%-groep haar aanbieding in de bus gekregen. Voor iedere aansluiting waarvoor meer dan 135 meter gegraven moet worden voor de glasvezel, moet de bewoner na die 135 meter 12 euro per meter bij betalen. Dat kan sommigen duizenden euo’s kosten.

Waarom de lijn op 135 meter gesteld is in relatie tot de 50% deelname, werd op de info-avond speciaal voor deze mensen uitgelegd. Er is voor een rekenmodel gekozen waarbij 50%-deelname als een acceptabel en haalbaar aantal genomen is, tegen vaste lasten van een tientje per maand, vijf jaar lang. Als je de betreffende vier procent bij in het project zou stoppen, zou dat 20% van de totale projectkosten bedragen.

Ook voor de 4%-ters gaat het om het toekomstvoordeel dat je hebt van glasvezel. Je kunt enerzijds beredeneren dat het koperkabeltje een stuk minder data te vervoeren krijgt als alle andere percelen op glasvezel gaan, maar de voorspelling is dat internetgebruik per jaar 150% toeneemt, waardoor binnen afzienbare tijd ook die koperdraad (de telefoonleiding) weer verstopt zal raken.

Aanmelden kan nog tot 17 juli. Je kunt daarvoor terecht bij je plaatselijke witgoed- of internet/telefoondealer. Die maakt je wegwijs uit de vijf providers waaruit je kunt kiezen en sluit voor je het contract verder ook af.

In het dossier dat aan dit artikel hangt, staan de providers genoemd. Je kunt ook rechtstreeks via hun sites een deal sluiten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.